Nakon vrlo uspješnih Prvih ljetnih olimpijskih igara mladih (OIM) u Singapuru 2010., u Innsbrucku (Austrija) održano je prvo zimsko izdanje Olimpijskih igara mladih-ZOIM Innsbruck 2012.Innsbruck je od 13. do 22. siječnja 2012. ugostio više od 1.000 mladih sportaša starosti između 15 i 18 godina iz 70 zemalja, oko 500 pratećih osoba, te više od 1.000 predstavnika medija. Prvi puta u povijesti olimpijski je plamen plamtio tri puta u Innsbrucku kao gradu domaćinu, pa čak i na istom stadionu, Bergiselu, ZOI 1964., ZOI 1976. te ZOIM 2012. Sportski program ZOIM Innsbruck gotovo je isti kao što će biti program Zimskih olimpijskih igara (ZOI) Soči 2014. Neki od sportova i disciplina, poput skijaških skokova za žene, skijanja slobodnim stilom i snowboard slopestylea, doživjeli su olimpijsku premijeru. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uveo je nove formate natjecanja. Tako su, na primjer, hokejašice i hokejaši na ledu pokazali svoje spretnosti u šest testova vještina (skills challenge) a skijaški trkači i biatlonci nastupili u zajedničkoj, mješovitoj štafeti. U osam dana natjecanja, 63 puta su podijeljene medalje. Najviše medalja, njih 16, osvojili su njemački sportaši, a s 14 medalja prate ih kineski. Po broju osvojenih medalja u samom su vrhu još Rusija, Japan, Austrija i Koreja.

Kulturni i obrazovni program - Važan sastavni dio prvih povijesnih ZOIM bio je i kulturni i obrazovni program sa 27 različitih aktivnosti. Mladi sportaši imali su prilike družiti se s olimpijcima, sportskim uzorima, promotorima poput vrhunske skijašice Lindsey Vonn, vježbati medijske nastupe, učiti o zdravoj prehrani ili se jednostavno zabavljati uz glazbu i ples. Cilj kulturnog i obrazovnog programa bio je druženje mladih sportaša iz cijelog svijeta i učenje o istinskim vrijednosti olimpizma - izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje.

Promotori ZOIM Innsbruck 2012. bili su alpski skijaši Lindsey Vonn i Benjamin Raich, skijaš slobodnim stilom Kevin Rolland, klizačica Yuna Kim te hokejaš na ledu Sid Crosby zvani "Sid the kid". MOO je pokrenuo i program Mladi veleposlanik ("Young Ambassador") u kojem su bila 33 sportaša i sportska djelatnika, među kojima je bila i hrvatska skijašica Ana Jelušić.

Nastup mladih hrvatskih sportaša -Hrvatsku olimpijsku delegaciju mladih ZOIM Innsbruck 2012. predstavljali su Saša Tršinski i Istok Rodeš u alpskom skijanju, Matej Burić u biatlonu, Matija Miličić u hokeju na ledu (skills challenge), Ema Bago i Petra Petko u sanjkanju, Rea Raušel i Krešimir Crnković u skijaškom trčanju te Paulina Berislavić u snowboardu. Hrvatsku zastavu nosio je hokejaš na ledu Matija Miličić.

Rezultati hrvatskih sportaša - Istok Rodeš zauzeo je 6. mjesto u veleslalomu te 9. u slalomu i superkombinaciji. Hokejaš Matija Miličić bio je 6. od 16 natjecatelja u skills challengeu. Skijašica Saša Tršinski, u veleslalomu je bila 11., u superveleslalomu 12. a u superkombinaciji 14. Biatlonac Matej Burić, član BK Brod Moravice, zauzeo je 19. mjesto u sprint utrci na 7,5 km te 21. u utrci na 10 km u jakoj konkurenciji 50 vrhunskih biatlonaca. Sanjkašice Petra Petko i Ema Bago bile su 21. odnosno 22. u pojedinačnoj konkurenciji. Rea Raušel je u utrci skijaškog trčanja na 5 km zauzela 25. mjesto među 40 natjecateljica i 35. mjesto u sprint utrci. U skijaškom trčanju Krešimir Crnković bio je 32. u utrci na 10 km, dok je u sprint utrci zauzeo 35. mjesto. Snowboarderica Paulina Berislavić iz Rijeke zauzela je 13. mjesto u disciplini slopestyle i 16. u akrobacijama u snježnom polucilindru.Hrvatska na ovim Igrama mladih (OIM) nije osvojila medalje.

 

HRVATSKA OLIMPIJSKA DELEGACIJA MLADIH SPORTAŠA ZOIM INNSBRUCK 2012.

Šef Misije: Damir Šegota, zamjenica šefa Petra Nosso, liječnik Igor Borić i press attache Manuela Sentđerđi

 

SPORTAŠI:

Alpsko skijanje:Saša Tršinski, Istok Rodeš

Skijaško trčanje: Rea Raušel (masovni start, sprint), Krešimir Crnković (masovni start, sprint)

Snowboard: Paulina Berislavić (halfpipe, slopestyle)

Hokej na ledu: Matija Miličić (skills challenge)

Sanjkanje: Ema Bago (pojedinačno), Petra Petko (pojedinačno)

Biatlon: Matej Burić (sprint, individualno)

 

TRENERI: Davor Lažeta, Domagoj Ratkić (alpsko skijanje), Lorena Malec, Alen Abramović (skijaško trčanje), Darko Bilen (snowboard), Hrvoje Joja (hokej na ledu), Ivan Šola (sanjkanje), Georgi Fartunov, Robert Kontak (biatlon)

 

Više o ZOIM Innsbruck 2012.

Fotogalerija ZOIM Innsbruck 2012.
VODIČ ZOIM Innsbruck 2012.
VIDEO 12.1.2012. Sptv: ZOIM Innsbruck 2012. - Hrvatski mladi biatlonci uoči puta u Innsbruck
VIDEO 13.1.2012. - Sptv: ZOIM Innsbruck 2012. - Izravno iz Innsbrucka glavni urednik Jura Ozmec