INNSBRUCK, 22. siječnja 2012. – Svečanošću zatvaranja na glavnom gradskom trgu u austrijskom Innsbrucku 22. siječnja završile su Prve zimske olimpijske igre (ZOIM) Innsbruck 2012. Hrvatsku zastavu nosio je hokejaš na ledu Matija Miličić.

INNSBRUCK, 22. siječnja 2012. – Svečanošću zatvaranja na glavnom gradskom trgu u austrijskom Innsbrucku 22. siječnja završile su Prve zimske olimpijske igre (ZOIM) Innsbruck 2012. Hrvatsku zastavu nosio je hokejaš na ledu Matija Miličić.

Nakon vrlo uspješnih Prvih olimpijskih igara mladih (OIM) u Singapuru 2010., bilo je ovo njihovo prvo zimsko izdanje. Innsbruck je od 13. do 22. siječnja 2012. ugostio više od 1.000 mladih sportaša iz 70 zemalja, 500 pratećih osoba, više od 1.000 predstavnika medija te mnogobrojne zaljubljenike u zimske sportove. Prvi puta u povijesti olimpijski je plamen plamtio tri puta u istom gradu domaćinu, pa čak i na istom stadionu, Bergiselu, i to 1964., 1976. i 2012.

Sportašice i sportaši u dobi od 15 do 18 godina natjecali su se u sportovima na programu Zimskih olimpijskih igara (ZOI) Soči 2014. Neki od sportova i disciplina, poput skijaških skokova za žene, skijanja slobodnim stilom i snowboard slopestylea, doživjeli su olimpijsku premijeru. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uveo je nove formate natjecanja. Tako su na primjer hokejašice i hokejaši na ledu pokazali svoje spretnosti u šest testova vještina (skills challenge) a skijaški trkači i biatlonci nastupili u zajedničkoj, mješovitoj štafeti. U osam dana natjecanja 63 puta su podijeljene medalje. Najviše medalja, njih 16, osvojili su njemački sportaši, a s 14 medalja prate ih kineski. Po broju osvojenih medalja u samom su vrhu još Rusija, Japan, Austrija i Koreja.

Hrvatsku su na ZOIM Innsbruck 2012. predstavljali Saša Tršinski i Istok Rodeš u alpskom skijanju, Matej Burić u biatlonu, Matija Miličić u hokeju na ledu (skills challenge), Ema Bago i Petra Petko u sanjkanju, Rea Raušel i Krešimir Crnković u skijaškom trčanju te Paulina Berislavić u snowboardu. Istok Rodeš zauzeo je odlično 6. mjesto u veleslalomu te 9. mjesto u slalomu i superkombinaciji. Hokejaš na ledu Matija Miličić bio je 6. od 16 natjecatelja u skills challengeu. Saša Tršinski, velika nada hrvatskog skijanja, u veleslalomu je bila, 11., u superveleslalomu 12. a u superkombinaciji 14. Biatlonac Matej Burić, član BK Brod Moravice, zauzeo je vrlo dobro 19. mjesto u sprint utrci na 7,5 km te 21. mjesto u utrci na 10 km u jakoj konkurenciji od 50 vrhunskih biatlonaca. Splićanke Petra Petko i Ema Bago u sanjkama su se pojedinačno spustile niz stazu. Petra je bila 21. a Ema 22. Rea Raušel je u utrci skijaškog trčanja na 5 km zauzela 25. mjesto među 40 natjecateljica i 35. mjesto u sprint utrci. Također u skijaškom trčanju Krešimir Crnković je bio 32. u utrci na 10 km, dok je u sprint utrci zauzeo 35. mjesto. Snowboarderica Paulina Berislavić iz Rijeke zauzela je 13. mjesto u disciplini slopestyle i 16. mjesto izvodeći akrobacije u snježnom polucilindru.

Osim sportskog nadmetanja važan sastavni dio ZOIM-a bio je i kulturni i obrazovni program sa svojih 27 različitih aktivnosti. Mladi sportaši imali su priliku družiti se sa svojim sportskim uzorima, raspravljati s vrhunskim sportašima poput Lindsey Vonn, vježbati medijske nastupe, učiti o zdravoj prehrani ili se jednostavno zabavljati uz ples ili bubnjanje. Cilj kulturnog i obrazovnog programa je zbližiti mlade sportaše iz cijelog svijeta te im približiti vrijednosti olimpizma - izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje.

Predsjednik MOO-a Jacques Rogge, sudionik ZOI Innsbruck 1976. u svojstvu Šefa misije Belgijske sportske delegacije i najjači zagovaratelj OIM-a, rado naglašava važnost obrazovnog aspekta među mladim sportašima te ističe koliko je važno druženje i međusobno učenje, ali u svom stavu prema nadmetanju vrlo je jasan. „Nadmetanje je vrlo važno. Bez njega ne bi došli niti sportaši niti posjetitelji. Ovo nije kamp za izviđače. Ovdje su se okupili najbolji mladi sportaši svijeta“ odgovorio je Rogge na pitanje o prvobitnoj ideji o ukidanju medalja i time nadmetanja na OIM.

Promotori ZOIM Innsbruck 2012. su alpski skijaši Lindsey Vonn i Benjamin Raich, skijaš slobodnim stilom Kevin Rolland, klizačica Yuna Kim te hokejaš na ledu Sid Crosby zvani „Sid the kid“. MOO je pokrenuo i program Mladi veleposlanik („Young Ambassador“) u kojem je 33 sportaša i sportskih djelatnika, među kojima i hrvatska skijašica Ana Jelušić, podržavalo MOO u nastojanju da se što više mladih sportaša uključi u kulturni i obrazovni program.

Cilj organizacijskog odbora ZOIM Innsbruck 2012. bio je organizirati skromne, ali srdačne Igre pod krilaticom „Be a part of it“ (Uključi se), a pri tome svijetu predstaviti pokrajinu Tirol kao mladenačku, modernu i zanimljivu destinaciju za mlade turiste, što mu je pošlo za rukom. Predsjednik organizacijskog odbora Peter Bayer rekao je kako su nastojali stvoriti Igre za lokalno stanovništvo. Najveći dio 1.400 volontera u dobi između 18 i 75 godina bio je iz Tirola. 75.000 od 80.000 isključivo besplatnih ulaznica za natjecanja bile su podijeljene dan prije svečanog otvaranja.
Skromnost, ekonomičnost, ekološka svijest i socijalni aspekti određivali su odluke organizatora i postavili nove standarde za buduće Igre. Olimpijsko selo sastoji se od 13 pasivnih kuća s 375 stanova koji će se prodati nakon Igara, a radi se o najvećem naselju pasivnih kuća u Europi. Drvo za namještaj potiče iz Tirola, jer su kod opremanja Olimpijskog sela angažirane samo lokalne tvrtke, koje su pri tome imale obavezu zaposliti dugotrajno nezaposlene osobe. Od ogromnih količina zastava i bannera izrađenih za ZOIM nakon Igara će se izrađivati torbe i drugi asesoari koje će kreirati studenti visoke škole za modu u Innsbrucku. Za razliku od OIM Singapur, gdje je sustav integracije podataka koštao 17 milijuna eura, na ZOIM Innsbruck isti je posao odradila jedna lokalna tvrtka za 180 tisuća eura. Zanimljiv je i podatak da je Olimpijski plamen na dan svečanog otvaranja radi uštede energije plamtio samo sat vremena u kojih troši energiju dovoljnu za grijanje 2.500 prosječnih stanova.

Uključeni u organizaciju Igara, osim Austrijske vojske, bili su i mnogobrojni učenici lokalnih škola te studenti. Učenici su se natjecali u sklopu projekta Školski sportski izazov (School Sport Challenge). U suradnji sa nacionalnim sportskim savezima školski su razredi počeli trenirati već 2010. neke od sportova zastupljene na ZOIM kako bi se za vrijeme Igara natjecali na olimpijskim borilištima. Studenti iz Innsbrucka držali su radionice u sklopu kulturnog i obrazovnog programa, pisali članke i snimali TV priloge za lokalne medije, studenti visoke škole za turizam preuzeli su poslove hostesa a studenti visoke škole za modu u Innsbrucku kreirali su ogrtače i majice za nositelje olimpijske baklje na svečanom otvaranju.

„Prve ZOIM u svakom su pogledu premašile očekivanja i stvorile čvrste temelje za buduće Igre mladih. Bile su ovo divno osvježavajuće Igre“ izjavio je Rogge u svom govoru tokom svečanog zatvaranja. ZOIM Innsbruck 2012. ostat će svim sudionicima u sjećanju kao dobro organizirane Igre koje su se usredotočile na sport i sportaše ne odvlačeći pažnju pompom i specijalnim efektima. Nakon ovih povijesnih prvih ZOIM očekuju nas 2. OIM u Nanjingu (NR Kina) 2014. te 2. ZOIM u Lillehammeru (Norveška) 2016.