ZAGREB, 13. siječnja 2012. – Nakon prvih povijesnih Olimpijskih igara mladih Singapur 2010. održanih od 14. do 26. kolovoza, na redu je prvo zimsko izdanje - ZOIM Innsbruck 2012. koje će trajati od 13. do 22. siječnja ove godine. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) u Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirol koji ima dvostruku iskustvo domaćina ZOI ( 1964. i 1976.) okupit će 1.059 sportašica i sportaša iz 60 nacionalnih olimpijskih odbora u dobi od 14 do 18 godina među kojima je devet hrvatskih natjecatelja.

ZAGREB, 13. siječnja 2012. – Nakon prvih povijesnih Olimpijskih igara mladih Singapur 2010. održanih od 14. do 26. kolovoza, na redu je prvo zimsko izdanje - ZOIM Innsbruck 2012. koje će trajati od 13. do 22. siječnja ove godine.

Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) u Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirol koji ima dvostruku iskustvo domaćina ZOI ( 1964. i 1976.) okupit će 1.059 sportašica i sportaša iz 60 nacionalnih olimpijskih odbora u dobi od 14 do 18 godina među kojima je devet hrvatskih natjecatelja.

Mladi sportaši natjecat će se u sedam sportovima koji su i na programu ZOI Soči 2014. Neke od 63 discipline, poput halfpipe (akrobacije u snježnom polucilindru), snowboard slopestyle, skijaških skokova za žene i skills challenge u hokeju na ledu, po prvi će se puta pojaviti na zimskim olimpijskim igrama. Osim natjecanja u kojima će ženski i muški natjecatelji zajedno sudjelovati, održat će se i natjecanja mješovitih ekipa, članova više nacionalnih olimpijskih delegacija, a sve to kako bi se promicale vrijednosti olimpizma poput poštovanja i prijateljstva.

Osim sportskog nadmetanja važan sastavni dio ZOIM-a čini Kulturni i obrazovni program za mlade sudionike. Kroz interaktivne rasprave, inovativne medijske radionice i društvene mreže imat će priliku saznati više o vrijednostima olimpizma, zdravom načinu života, anti-dopingu, prevenciji sportskih ozljeda te mnogim drugim aktualnim temama. Mješavinom sporta i kulture Međunarodni olimpijski odbor (MOO) želi približiti mladim ljudima vrijednosti olimpizma te doprinijeti njihovom osobnom i sportskom razvoju.

MOO je veleposlanicima i promotorima ZOIM Innsbruck 2012. imenovao alpsku skijašicu Lindsey Vonn, alpskog skijaša Benjamina Raicha, skijaša slobodnim stilom Kevina Rollandam, klizačicu Yunu Kim te hokejaša na ledu Sida Crosbyja zvanog „Sid the kid“.

Program „Young Ambassador“
MOO je u sklopu Olimpijskih igara mladih pokrenuo i program Mladi veleposlanik („Young Ambassador“) kako bi mladima približio sadržaje kulturnog i obrazovnog programa. U nastojanju da promiče sport i vrijednosti olimpizma među mladima diljem svijeta 33 sportaša u dobi između 18 i 25 godina podržavat će kao izaslanici svojih nacionalnih olimpijskih odbora MOO. Jedna od tih mladih veleposlanica je i hrvatska skijašica Ana Jelušić.


HRVATSKA OLIMPIJSKA DELEGACIJA MLADIH SPORTAŠA ZOIM INNSBRUCK 2012.

Šef Misije: Damir Šegota
Članovi misije: Petra Nosso, Igor Borić, Manuela Sentđerđi (press attache)

SPORTAŠI:
Alpsko skijanje: Saša Tršinski, Istok Rodeš
Skijaško trčanje: Rea Raušel (masovni start, sprint), Krešimir Crnković (masovni start, sprint)
Snowboard: Paulina Berislavić (halfpipe, slopestyle)
Hokej na ledu: Matija Miličić (skills challenge)
Sanjkanje: Ema Bago (pojedinačno), Petra Petko (pojedinačno)
Biatlon: Matej Burić (sprint, individualno)


TRENERI: Davor Lažeta, Domagoj Ratkić (alpsko skijanje), Lorena Malec, Alen Abramović (skijaško trčanje), Darko Bilen (snowboard), Hrvoje Joja (hokej na ledu), Ivan Šola (sanjkanje), Georgi Fartunov, Robert Kontak (biatlon)