Ispis

U austrijskom Innsbrucku i Seefeldu održat će se od 13. do 22. siječnja 2012. 1. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM). 1.058 sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina iz 70 zemalja natjecat će se u 63 sportske discipline te zajedno s mladima iz Tirola učestvovati u jedinstvenom kulturnom i obrazovnom programu.

U austrijskom Innsbrucku i Seefeldu održat će se od 13. do 22. siječnja 2012. 1. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM). 1.058 sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina iz 70 zemalja natjecat će se u 63 sportske discipline te zajedno s mladima iz Tirola učestvovati u jedinstvenom kulturnom i obrazovnom programu. Mješavinom sporta i kulture Međunarodni olimpijski odbor (MOO) želi približiti mladim ljudima vrijednosti olimpizma te doprinijeti njihovom osobnom i sportskom razvoju. Innsbruck i Seefeld ovim će Igrama po treći puta, nakon Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 1964. i 1976., ugostiti Olimpijsku obitelj.
Sportašice i sportaši natjecat će se u sportovima na programu ZOI Soči 2014. Neke od 63 discipline, poput halfpipe (akrobacije u snježnom polucilindru), snowboard slopestyle, skijaških skokova za žene i skills challenge u hokeju na ledu, po prvi će se puta pojaviti na Olimpijskim igrama. Osim natjecanja u kojima će ženski i muški natjecatelji zajedno nastupiti, održat će se i natjecanja s miješanim momčadima koje će se sastojati od članova različitih delegacija, a sve to kako bi se promicale vrijednosti olimpizma poput poštovanja i prijateljstva.
MOO je veleposlanicima i promotorima ZOIM Innsbruck 2012. imenovao alpsku skijašicu Lindsey Vonn, alpskog skijaša Benjamina Raicha, skijaša slobodnim stilom Kevina Rollanda te klizačicu Yunu Kim.
Mlade sportašice i sportaše očekuje bogat kulturni i obrazovni program. Kroz interaktivne rasprave, inovativne medijske radionice i društvene mreže imat će priliku saznati više o vrijednostima olimpizma, zdravom načinu života, anti-dopingu, prevenciji sportskih ozljeda te mnogim drugim aktualnim temama.

Olimpijski pobjednici kao sportaši uzori

Nakon što je program „Athlete Role Models“ (Sportaši uzori) bio iznimno uspješan među mladim sportašima na 1. Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. on se nastavlja i za ZOIM Innsbruck 2012. Olimpijski pobjednici, imenovani za ovaj program na prijedlog međunarodnih sportskih federacija, služe kao uzori i nadahnuće mladim sportašima, kako u sportu tako i na svim područjima života. Provodit će puno vremena sa sudionicima ZOIM, sudjelovati u kulturnom i obrazovnom programu, navijati na njihovim natjecanjima te posjećivati Olimpijsko selo mladih. Među imenovanim sportašima uzorima su Frank Fredericks, Marco Büchel, Petra Majdič, Andreas Küttel, Ivo Rüegg, Alexander Resch, Ulrich Kapp, Barbara Kendall, Sergey Bubka, Peter Tallberg, Eve Muirhead i mnogi drugi.


Program „Young Ambassador“

MOO je u sklopu Igara pokrenuo i program „Young Ambassador“ (Mladi veleposlanik), kako bi mladima približio sadržaje kulturnog i obrazovnog programa. 33 sportaša u dobi između 18 i 25 godina podržavat će kao izaslanici svojih nacionalnih olimpijskih odbora MOO u nastojanju da promiče sport i vrijednosti olimpizma među mladima diljem svijeta. Jedna od tih mladih veleposlanica je i hrvatska skijašica Ana Jelušić.

HRVATSKA OLIMPIJSKA DELEGACIJA MLADIH SPORTAŠA ZOIM INNSBRUCK 2012.

Šef Misije: Damir Šegota
Članovi misije: Petra Nosso, Igor Borić, Manuela Sentđerđi (press attache)

SPORTAŠI:
Alpsko skijanje: Saša Tršinski, Istok Rodeš
Skijaško trčanje: Rea Raušel (masovni start, sprint), Krešimir Crnković (masovni start, sprint)
Snowboard: Paulina Berislavić (halfpipe, slopestyle)
Hokej na ledu: Matija Miličić (skills challenge)
Sanjkanje: Ema Bago (pojedinačno), Petra Petko (pojedinačno)
Biatlon: Matej Burić (sprint, individualno)


TRENERI: Davor Lažeta, Domagoj Ratkić (alpsko skijanje), Lorena Malec, Alen Abramović (skijaško trčanje), Darko Bilen (snowboard), Hrvoje Joja (hokej na ledu), Ivan Šola (sanjkanje), Georgi Fartunov, Robert Kontak (biatlon)