TRABZON, 24. srpnja 2011. - U nedjelju, 24. srpnja 2011. na stadionu Avni Aker u Trabzonu otvoren je XI. Olimpijski festival europske mladeži "Trabzon 2011". Hrvatski stjegonoša na ceremoniji otvaranja bila je petnaestogodišnja judašica Brigita Matić, brončana s Europskog kadetskog prvenstva. U defileu ju je pratilo 83 člana hrvatske sportske delegacije.

TRABZON, 24. srpnja 2011. - U nedjelju, 24. srpnja 2011. na stadionu Avni Aker u Trabzonu otvoren je XI. Olimpijski festival europske mladeži „Trabzon 2011“. Hrvatski stjegonoša na ceremoniji otvaranja bila je petnaestogodišnja judašica Brigita Matić, brončana s Europskog kadetskog prvenstva. U defileu ju je pratilo 83 člana hrvatske sportske delegacije.

Festival je otvoren uz spektakularnu mješavinu plesa, glazbe i vatrometa na kojem je govorio i predsjednik Europskih olimpijskih odbora Patrick Hickey. Hickey je podsjetio mlade sportaše na važnost temeljnih načela olimpizma te ih zatim pozvao da minutom šutnje odaju počast nedužno stradalim mladim ljudima u Oslu.
Na Olimpijskom festivalu europske mladeži (24-29. srpnja 2011.) sudjeluju nacionalne sportske delegacije svih 49 zemalja, članica Europskih olimpijskih odbora. Na EYOF-u će nastupiti oko 3000 sportašica i sportaša u dobi od 13 do 18 godina. Hrvatsku će predstavljati 61 sportašica i sportaš koji će nastupiti u osam sportova – atletika, biciklizam, gimnastika, judo, košarka, plivanje, rukomet i tenis.
Natjecanja počinju u ponedjeljak, a prema rasporedu hrvatski sportaši će nastupiti u atletici, plivanju, tenisu te u kolektivnim sportovima košarci s Belgijom te u rukometu s Njemačkom.

Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora u Tampereu boravi i članica Vijeća HOO-a Morana Paliković Gruden.