Ispis

Prve olimpijske igre mladih održane u Singapuru od 14. do 26. kolovoza 2010. godine otvorile su novo poglavlje u povijesti olimpijskog pokreta. Pokazale su visok domet športskog nadmetanja, ali i novu razinu olimpijskog obrazovanja mladih športaša u pogledu izvrsnosti, prijateljstva, fair playa, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.


OIM Singapur 2010. okupile su 3.522 sportaša između 14 i 18 godina iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, a među njima i 25 hrvatskih natjecatelja, od kojih su devet sportašica. Program koji se tek minimalno razlikovao od ljetnih olimpijskih igara bio je itekako atraktivan za poštovatelje sporta i olimpizma. U dogovoru s međunarodnim sportskim savezima, primjerice, u košarci je održano natjecanje 3 na 3 (poznato i kao ulična košarka), a u judu su osnovane međunarodne ekipe.

Veleposlanici I. olimpijskih igara mladih čiji smisao nije samo natjecanje, bili su svjetski sportski i olimpijski uzori Jelena Isinbajeva, Michael Phelps i Usain Bolt. Oni su se, uz druga ugledna imena olimpijskog športa, kao što su Sergej Bubka, Aleksandar Popov i Wilson Kipketer, družili s mladim sportašima i razmjenjivali iskustva na društvenim mrežama.

Na svečanosti zatvaranja tog sportskog događaja povijesnog za olimpijski pokret, predsjednik MOO-a Jacques Rogge poručio je prvim mladim olimpijcima: "Nakon mnogo godina, kada se osvrnete na svoju sportsku karijeru, moći ćete reći - bio sam u Singapuru, gdje je sve počelo. Donesite i širite duh Singapura u svojim zemljama, budite uzori sadašnjim i budućim generacijama".

Prvi hrvatski uspjesi na Prvim OIMPrvu hrvatsku medalju na I. olimpijskim igrama mladih, i to zlatnu, osvojio je plivač Ivan Capan na 50 m prsno rezultatom 28.55 s, što je i novi hrvatski juniorski rekord. Matej Buovac, Stipe Krstanović, Marko Ramljak i Tomislav Grubišić donijeli su Hrvatskoj srebrnu medalju u košarci 3 na 3, a judašica Barbara Matić osvojila je dvije bronce - jednu u pojedinačnoj konkurenciji, a drugu za ekipu Kairo u natjecanju 12 mješovitih ekipa po osam natjecatelja (četiri judašice i četiri judaša). Ekipe su nazvane po gradovima domaćinima SP-a u judu.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Hrvatska olimpijska delegacija mladih sportaša Singapur 2010
 

Više o OIM Singapur 2010.