SINGAPUR, 25. kolovoza 2010. - Judašica Barbara Matić donijela je Hrvatskoj ukupno četvrtu medalju na OIM!

SINGAPUR, 25. kolovoza 2010. - Judašica Barbara Matić donijela je Hrvatskoj ukupno četvrtu medalju na OIM! U mješovitom ekipnom dijelu natjecanja Splićanka je nastupila s ekipom Kaira i osvojila brončanu medalju, svoju drugu medalju na OIM nakon bronce u pojedinačnom nastupu.
U ekipnom dijelu nastupilo je 12 ekipa sa po osam natjecatelja (četiri judašice i četiri judaša), a svaka ekipa je nazvana po gradovima organizatorima dosadašnjih Svjetskih judo prvenstava.
U prvom meču Kairo je pobijedio Birmingham 5-2 (u tehničkim bodovima bilo je 47-15 za Kairo). U drugom krugu bili su bolji od tima Hamilton rezultatom 4-4 (u tehničkim bodovima bilo je 35-32). Ekipi Kaira bila je potrebna 10-0 pobjeda za prolaz u polufinale. Ključnu pobjedu donijela je upravo naša Barbara Matić u borbi sa Srbijankom Unom Svetlanom Tubom (10-0). U polufinalu ih je čekao Essen. Vrlo izjednačena borba svih suparnika, no Kairo je izgubio 3-4 osvojivši brončanu medalju. Bitno je napomenuti kako je organizator i u ovom ekipnom dijelu spajao kategorije pa se Barbara morala boriti u kategoriji preko 68kg (a njezina je kategorija do 68kg).
Prije početka Olimpijskih igara mladih, očekivala se Barbarina medalja, ali gotovo nitko nije mislio da će se Barby kući vratiti s dvije medalje: „Još nisam ni svjesna da smo osvojili broncu. Prvi put se natječem ekipno na jednom ovako velikom natjecanju.i jako mi se sviđa. Eto, uspjeli smo svi zajedno, zajedničkim radom doći do ovog uspjeha“, rekla je Barbara neposredno poslije osvajanja bronce.
Nakon nastupa u pojedinačnoj konkurenciji i osvajanja bronce, Barbara je osjećala bolove u ruci pa je trener Vladimir Preradović odlučio kako je bolje ne riskirati s ekipnim nastupom jer Barbaru za mjesec i pol dana očekuje Svjetsko juniorsko prvenstvo u Maroku: „Nismo planirali nastupiti, ali ekipa Kaira nas je pitala može li im Barbara pomoći i u duhu olimpizma i judo sporta kao i kolegijalnosti i prijateljstva, odlučili smo nastupiti. Barbara je maksimalno odradila nastup i zaista smo presretni. Jedna medalja je bila u planu, a na ovu drugu nismo uopće računali.“
Inače, judo sport na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini ima ekipna natjecanja, a na OIM su odlučili održati ekipna natjecanja mješovitih ekipa (natjecatelji iz različitih zemalja). Cilj je mladima pružiti mogućnost boljeg međusobnog upoznavanja, učenja timskom radu i zajedništvu, a s ciljem ostvarivanja iznimnih sportskih dosega. Ujedno Međunarodna judo federacija nastoji ovo natjecanje iskoristiti za dodatnu promociju, a postoje indicije da bi se ekipni nastup u judu mogao naći i na programu OI Rio de Janeiro 2016.
Tanja Perec 6. u finalu
Varaždinka Tanja Perec nastupila je u disciplini 10m zračna pučka i sa 393 kruga osvojila odlično 6. mjesto u finalu olimpijskog natjecanja u streljaštvu. U jutarnjim kvalifikacijama sa također 393 kruga Tanja je kao 5. ušla u finale. Trener Josip Plečko zadovoljan je plasmanom, ali ne i rezultatom: „Ovo joj je najniži rezultat koji je pucala ove godine, bila je ispod svog prosjeka. Mislim da je rezultat dva kruga prenizak. No, zauzela je odlično 6. mjesto i nema mjesta nezadovoljstvu“. Prema mišljenju trenera, dosta faktora je utjecalo na rezultat: „Prvo smo imali problema sa spavanjem, odnosno s aklimatizacijom, a onda smo dugo čekali do samog nastupa. Stigli smo u Singapur 13. kolovoza, a Tanja je nastup imala na samom kraju Igara 25. kolovoza. Svakim danom napetost je rasla pa vjerujem da je i to jedan od razloga nešto lošijeg pucanja“. Osamnaestogodišnja Varaždinka stekla je dragocjeno iskustvo nastupom na OIM, a obzirom na dob i talent, pred njom je još mnogo uspjeha.
Stolnotenisači zaustavljeni u osmini finala ekipnog natjecanja
Stolnotenisači su u osmini finala izgubili od ekipe Tajlanda 2-0 i završili nastup na OIM. Prvi meč igrala je Mateja Jeger sa Suthasini Sawettabut i izgubila 0-3 (6-11, 8-11, 9-11). Rezultat nije pravi odraz razvoja igre. Naime, Mateja i Tajlanđanka su igračice podjednake kvalitete, ali je Mateja u prijelomnim trenucima meča griješila, nije joj išao backhand te se primijetilo kako je rano izgubila vjeru u preokret. Luka Fučec bio je blizu pobjede protiv Tanapol Santiwattanatarma što bi Hrvatskoj osiguralo meč parova i borbu za ulazak u četvrtfinale, među osam najboljih ekipa. Nažalost, Tajlanđanin je bio 'hladnije glave' te je zadržao koncentraciju do kraja meča i pobijedio 3-2 (9-11, 11-9, 11-4, 4-11, 11-8).
Delegacija stiže u Zagreb u subotu (28. kolovoza) u 10:05
Hrvatski sportaši završili su nastup na prvim, povijesnim Olimpijskim igrama mladih i kući se vraćaju s četiri osvojene medalje. Plivač Ivan Capan osvojio je zlatnu medalju na 50m prsno, srebro su osvojili košarkaši, a dvije bronce judašica Barbara Matić.
Hrvatska delegacija OIM Singapur stiže u Zagreb u subotu u 10:05 letom preko Münchena, a Hrvatski olimpijski odbor (HOO) organizira svečani doček u Zračnoj luci Pleso.
U petak su još na rasporedu natjecanja u stolnom tenisu i odbojci, a svečana ceremonija zatvaranja OIM na rasporedu je u 19:30 po lokalnom vremenu (26. kolovoza).