SINGAPUR, 23. kolovoza 2010. – Hrvatski košarkaši osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih, što je ukupno treća medalja osvojena u Singapuru.

SINGAPUR, 23. kolovoza 2010. – Hrvatski košarkaši osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih, što je ukupno treća medalja osvojena u Singapuru.
U finalu su izgubili od Srbije 9-22 (3-13), u utakmici koju nisu odigrali na razini prethodnih, onako kako mogu. Srbija je brzo stekla prednost od 8-0, a hrvatski šut bio je iznimno loš. Prvi koš za Hrvatsku, samo minutu prije kraja prvog dijela, postiže Marko Ramljak za 3-8. U drugom dijelu ništa se bitno u hrvatskoj igri nije promijenilo, a nakon samo 1,5 minute igre, pri vodstvu Srbije 16-6, nad Space košarkaški centar obrušilo se nevrijeme. Olujni vjetar nanosio je kišu na teren pa je na četiri minute došlo do prekida, a utakmica je ubrzo nastavljena na drugom terenu. Hrvatski košarkaši su ulascima pod koš pokušavali sustići vodstvo Srbije, ali nepreciznost ih je spriječila.
Unatoč poraza u finalu, hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je veliki rezultat, koji nitko u ekipi nije očekivao. Matej Buovac ponosan je na uspjeh koji su ostvarili: „Ovo je prva košarkaška olimpijska medalja nakon Barcelone 1992. i presretan sam zbog ovog uspjeha. Finale samo po sebi ima težinu i nosi neki pritisak koji mi nismo uspjeli pretvoriti u pozitivnu energiju, a Srbi su iskoristili svoje šanse. Da nam je netko prije odlaska rekao da ćemo biti u finalu, čudno bih ga pogledao“. Stipe Krstanović dodao je kako je „Srbija fizički jača ekipa. U prethodnim utakmicama mi smo bili jači pa smo se uspjeli i vraćati u igru, no danas nismo uspjeli“. Trener Branimir Pavić: „Lošije smo ušli u utakmicu i pokušali smo s vanjskim šutom nešto promijeniti, ali nismo uspjeli. Trebali smo više igrati pod koš. Srbija je odlična ekipa, fizički su jači, a uz to su odradili zajedničke pripreme prije odlaska u Singapur. Možda je i u tome razlika“.
Hrvatskim košarkašima potporu je došla dati cijela hrvatska sportska delegacija. Na prepunim tribinama, pred 600 gledatelja, 'kockice' su pjesmom i glasnim navijanjem davali potporu košarkašima tijekom cijele utakmice. I kad se vidjelo da neće moći do zlata, hrvatski sportaši, u ovom slučaju navijači, nisu posustajali.

Ivan Horvat posljednji u finalu skoka motkom
Nažalost dogodilo se ono što nitko nije očekivao, niti razmišljao o tome. Ivan Horvat u finalu skoka motkom osvojio je posljednje 8. mjesto s preskočenih skromnih 4.70. Nevrijeme koje je zahvatilo Singapur i olimpijska borilišta u poslijepodnevnim satima, u večernjim se pretvorilo u kišu koja nije prestajala padati. Osam skakača krenulo je na visini 4.55 i osim Brazilca i Grka svi ostali su propuštali. Ivan je zajedno s trenerom Josip Gašparcem odlučio početi skakati već na 4.70 zbog zagrijavanja i privikavanja na kišu. Nažalost već se tu vidjelo da ima problema s dubinom skoka, a motka je klizila niz ruke. Uspio je letvicu preskočiti iz trećeg pokušaja. I svi su mislili kako je početna trema prevladana. No, nije se radilo samo o tremi. Na 4.85 Ivan je rušio sva tri puta, a u trećem pokušaju motka je skroz proklizila. Nevjerica među hrvatskim sportašima na tribinama, ali i među ostatkom gledatelja. Vidjelo se na Ivanu da silno želi medalju. Možda je u toj silnoj želji i malo brzao pa je i skokove izvodio dosta brzo, ne iskoristivši vrijeme koncentracije koje mu pripada.
„Žalostan sam zbog propuštene prilike. Očekivao sam puno. Razočarao sam sebe, a onda i ostale.“, rekao je Ivan po završenom nastupu, a onda je malo proanalizirao: „Kiša me omela u kvalitetnom nastupu. Motka mi je samo klizila. Silno sam želio pobjedu, a zbog kiše sam bio ukočen i htio sam na silu preskočiti“. Osječanin koristi magnezij, dok ostali natjecatelji koriste ljepilo: „Ja ne mogu skakati s ljepilom, to me smeta. A magnezij ne pomaže previše kad je kiša“. Trener Ivan Gašparac pokušavao je savjetima ukazati na eventualne pogreške, smiriti Ivana: „Bio je nervozan i to se vidjelo odmah na početku. Nekontrolirano je ulazio 'unutra', iako je imao visinu. Mislim da je izgorio, a nažalost dogodilo mu se to na najvažnijem natjecanju u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Mislim da je neke stvari naučio na najteži mogući način“. Na pitanje novinara kakvu pouku će izvući iz ovoga, Ivan je s osmjehom na licu odgovorio: „Zaboraviti i krenuti dalje, što prije krenuti dalje.“
Ostaje žal zbog izgledne prilike za medaljom, tim više što Ivan skače daleko više nego je bilo potrebno za medalju. Naime, Španjolac Didac Salas preskočio je 5.05 kao i srebrni Brazilac Thiago Da Silva, s tim da je Španjolac sve prethodne skokove preskočio iz prvog pokušaja, a Da Silva je jednom rušio na 4.70, visini koju će Ivan još dugo pamtiti. Broncu je uzeo Grk Chrysanthopoulos s preskočenih 4.95.

Najava za utorak
Od hrvatskih sportaša nastup u utorak imaju stolnotenisači u ekipnoj konkurenciji (suparnici su im Novi Zeland, Kineski Taipei, Pan Amerika2), a Matija Buriša nastupa u kanuu slalomu.