SINGAPUR, 20. kolovoza 2010. – "Azijski Gibraltar", kako još zovu Singapur, otočni je grad država koji se prostire na svega 700 km2 i broji oko 5 milijuna stanovnika

SINGAPUR, 20. kolovoza 2010. – „Azijski Gibraltar“, kako još zovu Singapur, otočni je grad država koji se prostire na svega 700 km2 i broji oko 5 milijuna stanovnika pa je stoga jedna od najnaseljenijih država svijeta. Kriza skoro pa se i ne osjeća, a osobito u području sporta, bilo da se radi o vrhunskom sportu, o ulaganju u sportske objekte ili odgoja mladih putem sporta. Još 1990-ih godina Singapurski olimpijski odbor utemeljio je program poznat pod nazivom Multi-Million Dollar Awards Programme koji u gotovini nagrađuje osvajače medalja na OI, Azijskim i Commonwealth igrama te Jugo-istočnim azijskim igrama. Najveća nagrada isplaćuje se osvajaču zlatne olimpijske medalje – milijun singapurskih dolara! Olimpijski odbor obavezuje sportaše dobitnike novčane nagrade na uplatu 20% od ukupnog iznosa nagrade u nacionalni sportski savez za daljnji razvoj tog sporta. Od pokretanja programa pa do danas u fond su posegnuli samo dva puta, ali za srebrnu medalju. Naime, Singapur je na dosadašnjim Olimpijskim igrama osvojio dvije srebrne medalje: davne 1960. na OI u Rimu dizač utega Tan Howe Liang je osvojio srebro i na posljednjim OI u Pekingu 2008. ženska stolnoteniska ekipa je također osvojila srebrnu medalju. Za usporedbu, Hrvatska je od osamostaljenja i prvog nastupa na ZOI u Albertvilleu 1992. osvojila 27 medalja, od čega 17 na ljetnim OI!
Država, odnosno vlast, iznimno je svjesna uloge koju sport ima u odgoju mladih, a posebno u današnje tehnološko doba. Obrazovni sustav se dobrim dijelom temelji na zdravom tjelesnom odgoju djece koje nude kroz razne programe. 2004. godine počela je sa radom Singapurska sportska škola koja se sufinancira od države, a djeci na jednom mjestu omogućuje vrhunsko obrazovanje i treniranje. Kompleks se sastoji od učioničkog dijela i sportskih dvorana i dva bazena, a izgradnja je koštala 75 milijuna singapurskih dolara. Na OIM se u toj školi održavaju natjecanja u svim vodenim sportovima i streljaštvu. Impresivan je to objekt koji ima olimpijski bazen poluotvorenog tipa (natkriven, s jednom bočnom stranom koja je otvorena). No, to je samo jedan od 100 olimpijskih bazena koji postoje u Singapuru! Da, istina je, službeni je to podatak Organizacijskog odbora prvih OIM. Zvuči gotovo pa nevjerojatno.
Sportska infrastruktura u Singapuru je impozantna, ali ne i megalomanska. Uz spomenutih 100 olimpijskih bazena, na 710 km2 smjestili su 972 multi-sportske dvorane i 75 sintetičkih atletskih staza. Postavlja se pitanje gdje su uspjeli smjestiti tolike dvorane, a odgovor je viđen na Olimpijskim igrama mladih. Sportske dvorane nalaze se u neboderima! Shopping centri u prizemlju, garaže u podrumima, a dvorane na katovima. I tako dvorana na dvoranu, neboder do nebodera i dođemo do 972 multi-sportske dvorane.