SINGAPUR, 19. kolovoza 2010. – Osječanin Ivan Horvat je s lakoćom ostvario ulazak u finale skoka motkom, preskočivši u kvalifikacijama 4.70 što je bilo dovoljno za diobu drugog mjesta.

SINGAPUR, 19. kolovoza 2010. – Osječanin Ivan Horvat je s lakoćom ostvario ulazak u finale skoka motkom, preskočivši u kvalifikacijama 4.70 što je bilo dovoljno za diobu drugog mjesta. Iako je norma bila visina od 5m, polovica natjecatelja je otpala na nižim visinama. Početna visina je bila 3.70m, a Ivan je uz dogovor sa trenerom Ivanom Gašparcem, odlučio početi skakati tek na 4.60m. Pokazalo se to kao ispravna odluka, a za ulazak u finale trebao mu je još samo jedan ispravan skok, onaj preko 4.70. Iako je bilo 16 prijavljenih skakača, kvalifikacije se nisu odužile pa Ivan ne osjeća umor prije nastupa u finalu: „Bilo je baš lako. Odlično se osjećam i jedva čekam finale. U kvalifikacijama sam skakao s malom motkom i s kraćim zaletom jer visinu imam pa nije bilo potrebe uzimati tvrđu motku“. Ostali natjecatelji već su u kvalifikacijama skakali s dužom motkom kako bi ostvarili što bolji rezultat, no Ivan će tek u finalu produžiti zalet na 14 koraka (u kvalifikacijama je zalet bio na 12 koraka) i koristit će tvrđu motku. „Nisam htio u kvalifikacijama pokazati sve što mogu pa ćemo duži zalet imati u finalu. Istina je da na treninzima idem i preko 5.30 do 5.40, a ako osvojim zlato onda ćemo probati ići na visinu 5.51“, rekao je Ivan, neposredno najavivši rušenje hrvatskog rekorda (5.26m).
Košarkaši u četvrtfinalu s Izraelom
Posljednju utakmicu u skupini s Djevičanskim otocima hrvatski košarkaši su odigrali rutinski i pobijedili 27-17 (18-8). Od početka su imali kontrolu igre i kvalitetnije su igrali napad nego dan ranije. Ovom pobjedom košarkaši su osigurali prvo mjesto u skupini što im u četvrtfinalu za suparnika donosi reprezentaciju Izraela koja je bila druga u skupini C. Kao što je rekao trener Branimir Pavić: „ako dođemo do četvrtfinala, onda je sve moguće“.
Matej Buovac donio pobjedu Saši Đorđeviću
Na košarkaškom igralištu održana je ekshibicija pod nazivom „Athlete Role Model“ u sklopu Culture and education programme (CEP) koji se provodi tijekom OIM-a. Od ekipa sudionica turnira sastavljene su ekipe od jednog košarkaša i jedne košarkašice koji su se natjecali u brzom zabijanju koševa protiv četiri košarkaške zvijezde, sportaša – uzora: Saša Đorđević, Sarunas Marciulionis, Andrew Gaze, Michele Timms. Natjecali su se u postizanju koševa sa šest pucačkih pozicija na terenu. Pobjednik je ekipa koja u dvije minute postigne što više koševa, odnosno bude najefikasnija. A pobjednik je bio hrvatski košarkaš Matej Buovac (zabio tricu i šut sa centra igrališta) i kolegica mu Australka Olivia Bontempelli sa sportašem-uzorom bivšim srpskim košarkašem Sašom Đorđevićem. Pobjednička ekipa je u najkraćem vremenu zabila najviše koševa, a kao pobjednici su dobili satove za poklone.
Ines Ikić u finalu troskoka
U ranojutarnjim kvalifikacijama troskoka, Zadranka Ines Ikić skokom od 12.37m zauzela je 5. mjesto i osigurala nastup u finalu. Troskok je bio na rasporedu u 9 sati ujutro pa se Ines morala vrlo rano probuditi: „Imam osjećaj da se još nisam pošteno razbudila iako smo se digli u 5:30 sati.“
Zadranka ove godine ima skok od 12.70m što je ujedno njezin najbolji osobni rezultat: „Još imam prostora za bolji skok u finalu. Danas mi zalet nije dobro dolazio, ali to ćemo popraviti. Vjerujem da će u finalu biti još bolje.“
Što se tiče konkurencije, dvije prvoplasirane u kvalifikacijama, Šveđanka i Francuskinja, su najveće favoritkinje za medalju no uvijek postoji šansa da netko podbaci kao što se dogodilo u kvalifikacijama. Naime, Litvanka Dovile Dzindzaletaite ove sezone ima skok preko13 metara, ali je ovdje jedva uspjela preskočiti 12m ostavši bez finala.
Plivač Ivan Capan plasirao se u finale trke na 50m prsno, nakon što je u polufinalu osvojio drugo mjesto s vremenom 29.10: „Odlično sam odradio obje trke, a za finale ne mogu ništa prognozirati; bit će gusto. Jaka je konkurencija, no sigurno je da ću dati svoj maksimum“.
Ivan Levaj zauzeo je ukupno 13. mjesto, nakon što je u polufinalu došao do 6. mjesta s rezultatom 51.75 iako je u jutarnjim kvalifikacijama isplivao svoj osobni rekord (51.23). Ivan Levaj poslužio se plivačkim rječnikom objašnjavajući nastup u polufinalu: „Utopio sam se. Jednostavno nije išlo, ne znam koji je razlog“. No, nema mjesta nezadovoljstvu jer je Ivan na OIM imao bolje rezultate nego na Europskom juniorskom prvenstvu za koje je tempirao formu: „Primarno natjecanje mi je bilo EP, a za nastup u Singapuru sam saznao tek nešto više od mjesec dana prije puta no ispalo je odlično. I organizacija i konkurencija, sve je vrhunski“.
Triatlonka Sara Vilić nastupila je u mješovitoj štafeti triatlona (2M i 2Ž) u ekipi World Team 1 i od 15 ekipa, zauzeli su 9. mjesto (1:23:37.79). Još je to jedna od novih disciplina na OIM. Ekipe su se slagale po vremenima ostvarenim u pojedinačnoj konkurenciji, no Sarina kolegica Talijanka zbog ozljede nije mogla nastupiti pa je Sara nastupila u ekipi Svijeta s Abrahm Louw (Namibija), Andrea Brown (Zimbabve) i Wian Sullwald (JAR). Sara je u plivanju stigla prva s prednošću od 4-5 sekundi (pojedinačna vremena se ne mjere pa nema točnih podataka), na biciklu se spojila grupa, a na trčanju je dala maksimum obzirom da još osjeća bolove u gležnju (nakon pada u pojedinačnoj konkurenciji).

Najava za petak
Od hrvatskih sportaša u petak nastupaju samo plivači. U jutarnjim kvalifikacijama će plivati Ivan Biondić na 200m leđno, a predvečer Ivan Capan nastupa u finalu na 50m prsno.