SINGAPUR, 18. kolovoza 2010. – Hrvatski košarkaši su u trećoj utakmici u skupini pobijedili Filipine 22-19 (9-13) i već sada osigurali plasman u četvrtfinale.

SINGAPUR, 18. kolovoza 2010. – Hrvatski košarkaši su u trećoj utakmici u skupini pobijedili Filipine 22-19 (9-13) i već sada osigurali plasman u četvrtfinale. Još im preostaje utakmica s Djevičanskim otocima (na rasporedu u četvrtak), gdje im je potrebna pobjeda kako bi bili prvi u svojoj D skupini i izbjegli u četvrtfinalu prvoplasirane Amerikance u C skupini.
Iako je hrvatska momčad kvalitetnija od filipinske, suparnici su nas podosta namučili, ali našom krivnjom. Hrvatska je povela 3-0 i nakon toga su dečki stali. Napad je bio neefikasan, a niti obrana nije bila na razini. Sreća pa su Filipini dosta promašivali, inače bi se na poluvrijeme otišlo i s većom razlikom (9-13). Drugi dio je Matej Buovac otvorio tricom i smanjio na 12-13. Tek 35 sekundi prije kraja utakmice, Hrvatska je nakon slobodnih bacanja koje je izveo Matej Buovac došla u vodstvo od 20-19 te relativno mirno privela utakmicu kraju. „U drugom dijelu smo bolje i čvršće odigrali obranu, podigli igru i na kraju pobijedili. Sad nam još preostaje pobijediti Djevičanske otoke“, rekao je trener Branimir Pavić.
Član zagrebačke Mladosti, Ivan Levaj, u finalu na 50m slobodno osvojio je vrlo dobro 5. mjesto rezultatom 23:11, što je samo dvije stotinke slabiji rezultat od dan ranije isplivanog osobnog rekorda. „U polufinalu sam se malo bolje osjećao, no ni danas nije bilo loše. Možda sam malo griješio, ali sam na razini svog trenutno najboljeg rezultata. Još mi preostaje nastup na 100m slobodno gdje je konkurencija iznimno jaka“, rekao je Ivan Levaj po završetku utrke.
Šesnaestogodišnja članica taekwondo kluba Dubrava iz Zagreba pobijedila je u prvom kolu predstavnicu Malija Kadiatou Diallo sudačkim prekidom borbe u prvoj rundi pri rezultatu 10:0. Nakon tri udarca u glavu, sutkinja je ispravno procijenila obzirom je Rea evidentno kvalitetnija. Kako je rekla njezina trenerica Lidija Katalinić Špoljarić: „Diallo je došla sa pozivnicom i mi smo ovaj meč shvatili kao zagrijavanje za sljedeći.“ Nažalost, Rea nije imala ono malo potrebne sreće sa ždrijebom, pa se u drugom kolu borila s Koreankom Soo Yeon Jeon, kasnije osvajačicom zlatne medalje, i izgubila 3:11. Prema modificiranim pravilima na OIM, nema repasaža, ali je Rea završila nastup na OIM kao petoplasirana, što je za mladu taekwondoašicu dobar rezultat. Na tribinama su Reu došli bodriti i judašica Barbara Matić i njezin trener Vlado Preradović, streljači i stolnotenisači.
Nastupima u B finalima, hrvatski veslači su završili nastup na prvim OIM. Članica VK Istra iz Pule, osamnaestogodišnja Asja Žero zauzela je vrlo dobro drugo mjesto na utrci samaca (1000m) s rezultatom 3:50.13. A veslački dvojac Jadrana, Zadrani Mile Čakarun i Mate Ledenko u B finalu dvojca bez zauzeli su 3. mjesto rezultatom 3:15.56.

Najava za četvrtak
Petog dana natjecanja na rasporedu je nastup Zadranke Ines Ikić u kvalifikacijama troskoka, a na zaletište skoka motkom će izaći i Osječanin Ivan Horvat. Košarkaši igraju s Djevičanskim otocima za prvo mjesto u skupini. Plivači također nastupaju – Ivan Levaj u kvalifikacijama na 100m slobodno, a Ivan Capan u kvalifikacijama na 50m prsno. U mješovitoj štafeti triatlona nastupa Sara Vilić u ekipi World Team 1.

Slijede nastupi u judu, streljaštvu, stolnom tenisu, kanuu…
A kako vrijeme krate sportaši koje nastupi tek očekuju? Judašica splitskih Pujanki, Barbara Matić odrađuje po jedan, dva treninga dnevno i odlično se osjeća. Kada ima vremena, ode pogledati nastupe hrvatskih sportaša pa je tako dala potporu plivaču Ivanu Levaju i taekwondoašici Rei Budić. Na OIM organizatori su u dogovoru s međunarodnom judo federacijom odlučili spojiti dvije kategorije (do 57 kg i do 63 kg) tako da je Barbarina kategorija od 52kg do 63kg ispala jedna od najjačih. Nalaze se tu svjetske i europske prvakinje, no naslovima se može pohvaliti i naša Splićanka. Naime, Barbara je brončana sa svjetskog kadetskog prvenstva i kadetska prvakinja Europe. Dugo hrvatski judo nije imao ovakve rezultate svjetske razine. S nepunih 16 godina, Barbara je jedna od najboljih judašica svijeta u svojoj dobi te odlična učenica Matematičke gimnazije u Splitu. Barbara i dalje želi gurati na dva fronta – u judu još ima mnogo neostvarenih ambicija, a po završetku srednje škole želja joj je upisati medicinu ili arhitekturu.

Hrvatski mladi olimpijci u streljaštvu do početka nastupa svakodnevno odrađuju treninge, a prva na streljanu izlazi Valentina Pereglin u zračnom pištolju. Jako su zadovoljni organizacijom OIM-a, osim što su se i oni uz judaše potužili na prehranu u Selu. Nakon odrađenih treninga u prijepodnevnim satima, Valentina Pereglin, Tiziano Šuran i Tanja Perec popodne provode u Olimpijskom selu u kojem se cjelodnevno održavaju programi u sklopu Kulturno obrazovnog programa (CEP). Dvorana u kojoj treniraju i u kojoj će se održati natjecanje nalazi se u kompleksu gdje je i olimpijski bazen na kojem se održavaju plivačka natjecanja, a cijeli kompleks pripada srednjoj školi.

Stolnotenisači također odrađuju treninge do početka nastupa, ali Mateja Jeger sa smanjenim intenzitetom i povećanom opreznošću jer je istegnula preponu. Srećom poliklinika u Selu je najsuvremenije opremljena, idealni su uvjeti, pa Mateja svaki dan ide na terapiju laserom i dva puta na masaže tako da je stanje puno bolje. Inače, stolni tenis se također igra s modificiranim pravilima. Ekipno igraju cure i dečki, na dva dobivena seta, tako da cure igraju s curama, a dečki s dečkima. Ako nakon dva seta bude izjednačeno, onda odlučujući treći set igraju mješoviti parovi.

Kanuist Matija Buriša i njegov trener Goran Čokor zadovoljni su prilagodbom na čamac i stazu. Naime, organizator je svim natjecateljima osigurao čamce za natjecanja. Zbog promjenjivog vremena i skoro svakodnevne kiše, treninzi su im bili prekidani jer prema pravilima ovdje u Singapuru, kada sijeva i grmi sva se natjecanja na otvorenom prekidaju. No, to nije omelo našeg kanuista da kvalitetno odradi treninge. Matija Buriša, specijalist za mirne vode, nastupit će u slalomu i sprintu.