SINGAPUR, 16. kolovoza 2010. – U povijesti svjetskog olimpijskog pokreta posebno će se pamtiti odluka donesena 5. srpnja 2007. godine na 119. zasjedanju MOO-a u Guatemala Cityu – pokretanje Olimpijskih igara mladih

SINGAPUR, 16. kolovoza 2010. – U povijesti svjetskog olimpijskog pokreta posebno će se pamtiti odluka donesena 5. srpnja 2007. godine na 119. zasjedanju MOO-a u Guatemala Cityu – pokretanje Olimpijskih igara mladih na kojima pravo nastupa imaju sportaši od 14 do 18 godina. Nakon toga uslijedilo je najčešće postavljano pitanje – zašto? Postojale su sumnje u opravdanost još jednog multisportskog događaja u i ovako gustom kalendaru Međunarodnog olimpijskog odbora, ali i kalendarima svjetskih sportskih federacija. Odgovor je te 2007. godine dao predsjednik MOO-a Jacques Rogge: „To je naša dužnost prema mladima ovog svijeta". OIM su postale prioritet razvojne strategije MOO-a koji je na jednom mjestu okupio svjetski priznate stručnjake iz područja sporta, marketinga, promocije, dizajna…koji su osmislili i realizirali izniman projekt. U pokretanju nečega novog, uvijek je bitno znati što se želi. A MOO je to od početka vrlo jasno naznačio u strateškim ciljevima - sudjelovanje mladih talentiranih sportaša iz cijelog svijeta na natjecanju visoke sportske kvalitete; educiranje mladih o olimpijskim vrijednostima; o pozitivnom učinku bavljenja sportom na zdravlje te o opasnostima dopinga. I to je odgovor na pitanje zašto, to je smisao OIM-a.

Hrvatska kućica u Olimpijskom selu
Na svečanosti otvaranja OIM-a Jacques Rogge je između ostaloga posebno naglasio jednu poruku upućenu sportašima sudionicima 1. OIM u Singapuru – Ne zaboravite zabavljati se! Uistinu je tako. Uz ostvarenje što boljeg sportskog rezultata, cilj je na licima sportaša 'čitati' sreću, zadovoljstvo, zabavu, a svakako se tu nađe i pokoja suza zbog možda lošijeg plasmana. MOO je osmislio tzv. Kulturni i obrazovni program (Culture and Education Programme-CEP) u sklopu kojeg postoje brojni programi za sportaše. Jedan od takvih je i World Culture Village koji se održava u Olimpijskom selu u Singapuru, gdje su smješteni sportaši i njihovi treneri. U Selu je postavljeno 205 štandova/kućica, po jedan za svaki nacionalni olimpijski odbor koji sudjeluje na OIM. U program je uključeno i 2800 učenika i učitelja iz cijelog Singapura koji su dobili zadatak proučiti kulturu svake države i na temelju toga osmisliti izgled kućice i pripremiti prigodni program. Mladi školarci ukrasili su Hrvatsku kućicu u Singapuru fotografijama hrvatskih povijesnih znamenitosti, trakicama u crvenim i bijelim bojama, a na panoima su ispisane informacije o stanovništvu, kulturi, sportu….Iz razglasa se čuo Oliver Dragojević i pjesma Kad mi dođeš ti, što je nemalo iznenadilo hrvatske mlade olimpijce. Mini performans se pretvorio u mini koncert kojem su se pridružili i sportaši drugih zemalja, Oliverov CD vrtio se preko nekoliko puta, a košarkaš Stipe Krstanović uzeo je u ruke 'tamburicu' (nešto što je sličilo hrvatskom tradicionalnom instrumentu) i otpjevao pjesmu Dalmacija.
Ambasador program također je dio CEP-a. Ambasadori prvih OIM su Jelena Isinbajeva, Mishael Phelps i Usain Bolt, a tu su još mnoge svjetske sportske zvijezde u ulozi sportaša uzora. Organizira se druženje mladih olimpijaca sa svjetskim zvijezdama; chat sa Isinbajevom i Sergejom Bubkom, Aleksandrom Popovim, Wilsonom Kipketerom. U Olimpijskom selu se svakodnevno održavaju koncerti na glavnom Trgu, razne igre i edukativni sadržaji, no kako se radi o sportašima koji su na natjecanju, program svakog dana završava u 22:00 sata.

Zlatko Mateša o OIM
O pokretanju OIM-a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša iznio je stav hrvatske olimpijske obitelji: "Vjerujem da mladi sportaši mogu dati još snažniji zamah svjetskom olimpijskom pokretu i novu dimenziju u korist budućnosti olimpijskih igara. Kao pripadnici svjetskog sportskog pokreta, mladi hrvatski sportaši mogu odgovoriti na ovaj olimpijski izazov".

Rogge pokrenuo i EYOF
Olimpijski festival europske mladeži (EYOF), jedinstvena kontinentalna multisportska priredba mladih sportaša u dobi od 13 do 18 godina, koji se održava u organizaciji Europskih olimpijskih odbora (EOC), a pod pokroviteljstvom MOO-a, pokrenut je 1990. također na inicijativu Jacquesa Roggea, tadašnjeg predsjednika EOC-a.