SINGAPUR, 15. kolovoza 2010. – Prvog dana natjecanja na 1. OIM Singapur 2010. košarkaši su upisali prvu pobjedu, a plivači su ušli u dva finala.

SINGAPUR, 15. kolovoza 2010. – Prvog dana natjecanja na 1. OIM Singapur 2010. košarkaši su upisali prvu pobjedu, a plivači su ušli u dva finala.
Mladi košarkaši pobijedili su Španjolce 29-27 (12-17), a trener Branimir Pavić nije krio zadovoljstvo: „Prva utakmica uvijek sa sobom nosi i pritisak, a tu su još i nešto drugačija pravila, pa smo se trebali priviknuti. U prvom dijelu smo se još tražili, dok su u drugom dijelu dečki bolje odigrali obranu što je rezultiralo i našom pobjedom.“ U sljedećem kolu (na rasporedu 17.8.) hrvatski košarkaši igraju s Južnom Afrikom koja je u prvom kolu poražena od Djevičanskih otoka. Naime, na olimpijskom košarkaškom turniru igra se tzv. košarka 3 na 3 (street basketball). Prema pravilima igraju se dva poluvremena po pet minuta, na jedan koš, a ako ekipa i prije isteka regularnog dijela postigne 33 koša, smatra se pobjednikom. Ukoliko je rezultat izjednačen, igraju se produžeci po dvije minute dok se ne dođe do pobjednika. Prvu utakmicu igrala su sva četvorica košarkaša – Matej Buovac, Marko Ramljak, Stipe Krstanović i Tomislav Grubišić, a najviše koševa postigao je Matej Buovac (23). Trener Pavić priželjkuje četvrtfinale ovdje u Singapuru, a kako sam kaže „onda je sve moguće“.

Biondić i Capan u finalu
Plivanje je donijelo dva finala. Ivan Biondić na 100m leđno prvo je u kvalifikacijama isplivao svoj najbolji rezultat 57.34, a u polufinalnoj utrci je zauzeo odlično 3. mjesto s rezultatom 57.33 te za stotinku popravio osobni rekord, plasiravši se u finale utrke na 100 leđno. „U finalu će biti još bolje! Dobro se osjećam i mogla bi to biti najava medalje“, rekao je po završetku utrke Biondić, član PK Medveščak iz Zagreba.
Ivan Capan, član Zagrebačkog plivačkog kluba, je rezultatom 1:03.21 ostvario plasman u polufinale na 100m prsno i u večernjoj utrci zauzeo odlično 2. mjesto s rezultatom 1:03.14 što mu je ukupno donijelo četvrto vrijeme i nastup u finalu na 100m prsno. „Malo sam zeznuo okret. Nadao sam se da mogu biti na razini EP-a kada sam plivao 1:02.95, ali nisam uspio. Iako trojca plivača imaju bolji rezultat od mene, u finalu je sve moguće“, rekao je Capan.
Malo lošije je plivala mlada Splićanka Mabel Sulić (PK Jadran) koja je na 100m leđno u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela 7. mjesto rezultatom 1:07.50., a što nije bilo dovoljno za polufinale.
Članovi VK Jadran iz Zadra, Mile Čakarun i Mate Ledenko, najbrži juniorski dvojac u Hrvatskoj, ušli su u polufinale utrke na 1000m u dvojcu bez ( izmijenjena pravila za OIM). Mate i Mile su početkom kolovoza odlično nastupili na Svjetskom juniorskom prvenstvu gdje su zauzeli 9. mjesto, a isti sportaši nalaze se i ovdje u Singapuru. No, kako je utrka upola kraća i kako su vremenski uvjeti daleko teži nego u Češkoj, sve je moguće. Naime, hrvatski dvojac je u kvalifikacijama bio ispred Francuza koji su na SJP-u bili 4., a brončani sa SJP-a Talijani će morati kroz još jedan nastup, utrku repasaža, pokušati doći do polufinala.
U ženskoj konkurenciji Hrvatsku je predstavljala članica VK Istra iz Pule, Asja Žero, koja je u kvalifikacijama zauzela drugo mjesto te će u ponedjeljak kroz repasaž pokušati doći do polufinala: Visoka vlaga u zraku dosta otežava nastup, a ja sam optimistična vezano uz plasman u polufinale. Trebala bih uspjeti, rekla je Asja.
Može se reći kako je osamnaestogodišnja Puležanka, Sara Vilić više očekivala od nastupa na OIM Singapur 2010. Očekivanja njezine trenerice Matee Milovan i nje same bila su unutar prvih 10 mjesta. Za Saru je dobro počelo. Nakon plivačke dionice (utrka na 750m) Sara je unatoč jakim strujama zauzimala odlično 7. mjesto. No, u biciklističkoj dionici (utrci na 20km) Sari se dogodio sportski peh. Portugalka Mafra Rocha i Talijanka Orla sudarile su se i pale točno ispred Sare koja ih nije uspjela izbjeći te je pala preko njih. Na sreću nije došlo do većih ozljeda; obnovljena je stara ozljeda zgloba. Bilo je to dovoljno da Sara izgubi ritam, sjeti se slične situacije iz Luxemburga prije mjesec dana te da trkačku dionicu (5km) ne uspije završiti sukladno željama. Sara Vilić, korisnica Individualnog programa posebne skrbi o mladim sportašima HOO-a, završila je svoj nastup na OIM na 23. mjestu, od ukupno 33 sudionice.

Najava nastupa za ponedjeljak 16. kolovoza
Drugog dana natjecanja na OIM Singapur 2010. od hrvatskih sportaša nastupit će veslačica Asja Žero (samac) i gimnastičar Filip Boroša. Ovogodišnji četvrtfinalist juniorskog Roland Garrosa, Splićanin Mate Pavić nastupit će u singlu protiv iznimno jakog Rusa Mikhaila Biryukova, a u paru nastupa s tenisačem Bosne i Hercegovine Damirom Džumhurom (igraju protiv indijsko-filipinskog para Bhambri/Patrombon).
Plivači Ivan Biondić (100m leđno) i Ivan Capan (100m prsno) nastupaju u finalnim utrkama.