OIM Singapur 2010.(14. lipnja - 26. kolovoza 2010.) - Prve olimpijske igre mladih održane u Singapuru od 14. do 26. kolovoza 2010. godine otvorile su novo poglavlje u povijesti olimpijskog pokreta. Pokazale su visok domet športskog nadmetanja, ali i novu razinu olimpijskog obrazovanja mladih športaša u pogledu izvrsnosti, prijateljstva, fair playa, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.

OIM Singapur 2010. (14. lipnja - 26. kolovoza 2010.) - Prve olimpijske igre mladih održane u Singapuru od 14. do 26. kolovoza 2010. godine otvorile su novo poglavlje u povijesti olimpijskog pokreta. Pokazale su visok domet športskog nadmetanja, ali i novu razinu olimpijskog obrazovanja mladih športaša u pogledu izvrsnosti, prijateljstva, fair playa, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.

Prve olimpijske igre mladih okupile su 3.522 športaša između 14 i 18 godina iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, a među njima i 25 hrvatskih natjecatelja, od kojih su devet športašica. Program koji se tek minimalno razlikovao od ljetnih olimpijskih igara bio je itekako atraktivan za poštovatelje športa i olimpizma. U dogovoru s međunarodnim športskim savezima, primjerice, u košarci je održano natjecanje 3 na 3 (poznato i kao ulična košarka), a u judu su osnovane međunarodne ekipe.

Veleposlanici I. olimpijskih igara mladih – čiji smisao nije samo natjecanje, bili su svjetski športski i olimpijski uzori Jelena Isinbajeva, Michael Phelps i Usain Bolt. Oni su se, uz druga ugledna imena olimpijskog športa, kao što su Sergej Bubka, Aleksandar Popov i Wilson Kipketer, družili s mladim športašima i razmjenjivali iskustva na društvenim mrežama.

Na svečanosti zatvaranja tog događaja povijesnog za olimpijski pokret predsjednik MOO-a Jacques Rogge poručio je prvim mladim olimpijcima: Nakon mnogo godina, kada se osvrnete na svoju športsku karijeru, moći ćete reći – bio sam u Singapuru, gdje je sve počelo. Donesite i širite duh Singapura u svojim zemljama, budite uzori sadašnjim i budućim generacijama.

Prvi hrvatski uspjesi na Prvim OIM Singapur 2010.