ZAGREB, 7. srpnja 2010. - Prve povijesne Olimpijske igre mladih, koje će se ove godine održati u Singapuru od 14. do 26. kolovoza, projekt su od iznimne važnosti na međunarodnu olimpijsku obitelj, predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea, ali i hrvatski olimpijski pokret.

ZAGREB, 7. srpnja 2010. - Prve povijesne Olimpijske igre mladih, koje će se ove godine održati u Singapuru od 14. do 26. kolovoza, projekt su od iznimne važnosti na međunarodnu olimpijsku obitelj, predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea, ali i hrvatski olimpijski pokret.
Hrvatska delegacija OIM Singapur 2010. također će nastupiti na povijesnim Igrama, a trenutačno je nastup u Singapuru osiguralo 26 hrvatskih sportašica i sportaša koji će se natjecati u 13 sportova, a 15. srpnja znat će se konačan broj sportaša, kada je i rok Organizacijskog odbora (SYOCOG) za konačnu prijavu sportaša.

Sportaši koji su osigurali nastup na OIM (na dan 7.7.2010.):
Košarka (4) – Matej Buovac, Tomislav Grubišić, Stipe Krstanović i Marko Ramljak
Kanu kajak (1) – Matija Buriša
Judo (1) – Barbara Matić
Veslanje (3) – Mate Ledenko, Mile Čakarun, Asja Žero
Streljaštvo (3) – Valentina Pereglin, Tanja Perec, Tiziano Šuran
Triatlon (1) – Sara Vilić
Taekwondo (1) – Rea Budić
Stolni tenis (2) – Mateja Jeger, Luka Fučec
Boks (1) – Filip Hrgović
Plivanje (4) – Ivan Biondić, Ivan Capan, Ivan Levaj, Malbel Sulić
Atletika (3) – Ines Ikić, Romana Tea Kirinić, Ivan Horvat
Tenis (1) – Mate Pavić
Gimnastika (1) – Filip Boroša

Prva i najveća skupina sportaša odlazi put Singapura 10. kolovoza, a druga skupina 12. kolovoza, dok je zajednički povratak planiran za 27. kolovoza. Kao i na Olimpijskim igrama, mladi sportaši također će sudjelovati na ceremoniji svečanog otvaranja koja je na rasporedu 14. kolovoza, a već sljedećeg dana hrvatski mladi olimpijci će ostvariti prve nastupe – u plivanju, košarci, veslanju, taekwondou, tenisu i triatlonu. Hrvatska delegacija OIM Singapur 2010. bit će smještena u Olimpijskom selu.
Potpora Olimpijske solidarnosti mladim olimpijcima
Nakon što je u veljači ove godine HOO-u odobrena financijska potpora za sudjelovanje 14 mladih sportaša na kvalifikacijskim natjecanjima za prve Olimpijske igre mladih (OIM), Olimpijska solidarnost MOO-a dodijelila je i financijsku potporu za pokriće određenih troškova priprema za 10 već kvalificiranih sportašica i sportaša iz šest sportova: Tanja Perec i Valentina Pereglin (streljaštvo), Barbara Matić (judo), Rea Budić (taekwondo), Mate Ledenko, Mile Cakarun i Asja Žero (veslanje), Matija Buriša (kanu), Mateja Jeger i Luka Fučec (stolni tenis).
Projekt Olimpijskih igara mladih jedan je od prioriteta međunarodnog olimpijskog pokreta. Odluka o pokretanju Olimpijskih igara mladih (OIM) donesena je na 177. zajedanju MOO-a u Guatemala Cityu 2007. godine, a Singapur je dobio domaćinstvo 21. veljače 2008. Pravo sudjelovanja imaju mladi sportaši u dobi od 14 do 18 godina koji će se natjecati u 26 sportova. Očekuje se dolazak oko 3600 sportaša i oko 800 pratećih osoba iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, članova MOO-a.
Prve zimske OIM održat će se 2012. u Innsbrucku, a nastupit će oko 1000 sportaša u sedam sportova.