NANDŽING, 28. kolovoza 2014. - Na stadionu Olimpijskog sportskog centra u Nandžingu svečano su zatvorene 2. Olimpijske igre mladih. Hrvatsku zastavu u mimohodu je nosio Nikola Obrovac, osvajač zlatne medalje na 50 metara prsno.

 

Glavni grad kineske provincije Jiangsu ugostio je više od 3,800 sportaša iz 204 nacionalna olimpijska odbora. U 12 dana su se natjecali u 29 sportova, medalje su podijeljene 222 puta.

Na OIM-u je nastupilo i 24 hrvatskih sportašica i sportaša. Bili su iznimno uspješni, osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Prva je u finalu juda slavila Brigita Matić koja je osvojila i ekipnu brončanu medalju. Samo dan kasnije zlato je osvojila i taekwondašica, aktualna svjetska juniorska prvakinja, Ivana Babić, a nakon nje Nikola Obrovac u utrci na 50 metara prsno. Za brončano se odličje u srednjoj kategoriji izborio boksač Luka Plantić a u finalnom meču teške kategorije Toni Filipi u napetoj i hrabroj borbi osvojio je srebro, izgubivši tek vrlo tijesno od aktualnog svjetskog prvaka. Istaknimo i tri 5. mjesta naših mladih olimpijaca u finalima - ona Jakova Vlaheka na konju s hvataljkama, Ivane Babić sa zračnom puškom na 10 metara te veslačkog dvojca Ive Bonacina i Bernarda Samardžića.

Kada govorimo o uspjesima na OIM-u, treba podsjetiti kako se 150 mladih olimpijaca sa 1. OIM u Singapuru kvalificiralo na OI London 2012. a njih 12 je osvojilo i medalje.

OIM u Nandžingu, koje po visokoj razini natjecanja, organizaciji, veličini i troškovima nisu zaostale za olimpijskim igrama, vrlo su uspješno dovedene kraju. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kroz olimpijske igre mladih pronašao je pravi pristup mladima i preuzeo ulogu katalizatora u sportskom pokretu. MOO je svoju predanost mladim sportašima pokazao kroz djela, a ne samo riječi, i to tako da im je ponudio njihovo vlastito višesportsko natjecanje u duhu olimpijskih igara.

Buenos Aires će 2018. godine ugostiti sljedeće ljetno izdanje OIM-a, a zimsko izdanje održat će se 2016. godine u Lillehammeru.

Inače, sa 1. OIM održanih u Singapuru hrvatski su se mladi olimpijci vratili s četiri medalje. Ivan Capan osvojio je, kao i Nikola Obrovac, zlato na 50 metara prsno, Matej Buovac, Stipe Krstanović, Marko Ramljak i Tomislav Grubišić osvojili su srebrno u košarci 3x3, a judašica Barbara Matić, sestra Brigite Matić, osvojila je dvije bronce - pojedinačnu i ekipnu.