NANDŽING, 16. kolovoza 2014. – U kineskom gradu Nandžingu svečano su 16. kolovoza 2014. godine otvorene 2. Olimpijske igre mladih (OIM).

 

Na stadionu Olimpijskog sportskog centra okupilo se 60,000 gledatelja, uključujući i 3,800 mladih olimpijaca iz 204 nacionalna olimpijska odbora, među njima i 24 hrvatska sportaša i njihovih 20 pratećih osoba.

Samom svečanom otvaranju prethodio je 60-minutni muzički program, a u 20 sati po lokalnom vremenu (14 sati u Hrvatskoj) počeo je, ulaskom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha i predsjednika Narodne Republike Kine Jinpinga Xia na stadion, službeni dio. U duhu olimpijske tradicije prisegnuli su sportaši, treneri i suci te je izvedena olimpijska himna. Na zahtjev MOO-a, kako svečanost ne bi trajala duže od 90 minuta, sportaši su program pratili s tribina a u mimohodu su sudjelovali samo stjegonoše. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosila je Matea Jelić, svjetska juniorska prvakinja u taekwondou. Olimpijsku zastavu nosila je trkačica iz Južnog Sudana, jedina predstavnica svoje zemlje. Zbog epidemije ebole izostali su sportaši iz Nigerije, Sijera Leonea i Liberije.

„Ovdje ste kako biste uživali u nadmetanjima i ostvarili najbolje osobne rezultate. Ovdje ste kako biste doživjeli i promicali vrijednosti olimpizma – izvrsnost, uvažavanje i prijateljstvo. Ovdje ste kako biste slavili duh olimpizma" poručio je sportašima u svom govoru predsjednik Bach te pozvao sve prisutne u stadionu na snimanje i postanje selfija, što je i sam učinio s pet mladih olimpijaca. Time je još jednom dao do znanja koja je svrha OIM-a: dijeljenje, učenje i stvaranje prijateljstava.

Igre, dvanaestodnevni festival sporta i mladeži, otvorio je predsjednik NR Kine Jinping Xi.

Slijedio je šareni i blistavi zabavni program vrijedan oko 30 milijuna US dolara. Lagana kiša nije utjecala na savršen nastup 4,000 izvođača niti na entuzijazam publike. Posebno oduševljenje izazvali su svojim akrobacijama na žici učenici škole za borilačke vještine Shaolin Tagon. Program svečanog otvaranja slavio je znanstvena, umjetnička i kulturna dostignuća Kine. Glavne su teme bile astronomija, jer je kineski astronom Zhang Heng prije 1,900 godina izumio armilarnu sferu, porculan, jedan od najvećih izuma drevne Kine prije 3,000 godina, te Put svile, trgovački put koji je 1,600 godina povezivao Kinu s Mediteranom, Istok sa Zapadom.

Na kraju je pomoću olimpijske baklje „Vrata radosti", simbola gradskih vrata Nandžinga, upaljen olimpijski plamen. Upalila ga je vatrometom iz armilarne sfere kineska četverostruka olimpijska pobjednica u skokovima u vodu Roulin Chen.