Ispis

NANDŽING, 15. kolovoza 2014. - Sutra počinju 2. OIM Nandžing 2014., dvanaestodnevno višesportsko natjecanje mladih sportaša iz čitavog svijeta. 

 

Nandžing, sveučilišni grad od 8 milijuna stanovnika, utemeljen je prije nekoliko tisuća godina na obali rijeke Yangtze, u provinciji Jiangsu u istočnoj Kini. Grad ima brojne moderne sportske objekte među kojima je Olimpijski sportski centar s monumentalnim stadionom, gimnastičkom dvoranom, bazenom i teniskim terenima. Otvoren je 2005. godine, a središnje je mjesto sportskih događanja na OIM-u, čija će se natjecanja odvijati na ukupno 35 borilišta.

U Olimpijskom selu mladih smješteno je oko 6,000 sportaša, trenera, pratećih i službenih osoba. Selo se nalazi u blizini Olimpijskog sportskog centra i sastoji se od šest stambenih zgrada i četiri pratećih objekata. Dio Sela je i Olimpijski trg mladih, mjesto održavanja većine kulturnih i obrazovnih aktivnosti, sastavnog dijela OIM-a.

Vizija za budućnost

OIM su izglasane 2007. godine na inicijativu bivšeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacquesa Roggea na 119. Zasjedanju MOO-a u Guatemala Cityju. Cilj Igara je odgajati mlade olimpijce, stvarati zajedništvo među njima, učiti ih vrijednostima olimpizma te im dati priliku da iskuse atmosferu olimpijskih igara. Želja je pretvoriti sudionike OIM-a u veleposlanike Olimpijskog pokreta. U skladu s tim ciljevima, jedan od ključnih sastavnica OIM-a je raznovrstan kulturni i obrazovni program za mlade sportaše u dobi od 15 do 18 godina s pet kontinenata i iz više od 200 nacionalnih olimpijskih odbora. U okviru programa sportaši će se družiti sa sportskim uzorima, suvremenim sportskim legendama, među kojima je i kineski košarkaš i olimpijac Yao Ming. Osim njih, mlade će olimpijce kroz kulturne i obrazovne programe pratiti Mladi veleposlanici koje su izabrali nacionalni olimpijski odbori.

Novi formati natjecanja

Sportski program OIM-a temelji se na 28 sportova s programa olimpijskih igara, no u Nandžingu imat ćemo priliku vidjeti i neke nove oblike natjecanja unutar pojedinih sportova. U nekim će se sportovima natjecati mješovite ekipe sastavljene od sportašica i sportaša, a u nekim će se ekipama zajedno natjecati predstavnici različitih nacionalnih olimpijskih odbora. Na OIM Nandžing prvi će se put, nakon uvrštenja u olimpijski program za OI Rio 2016., pojaviti ragbi 7 i golf, a na Igrama će se predstaviti kao pokazni sportovi koturaljkanje, skateboarding, sportsko penjanje i wushu. Najuspješniji svjetski sportaši u ovim pokaznim sportovima predstavit će svoje sposobnosti i dati priliku mladim sportašima da se okušaju u njima.

Svečano otvaranje

Svečano otvaranje 2. OIM Nandžing 2014. počinje u subotu, 16. kolovoza u 20 sati po lokalnom vremenu (14 sati u Hrvatskoj) na stadionu Olimpijskog sportskog centra. Otvaranje možete pratiti uživo na http://nanjing.ovp.olympic.tv ili youtube.com/user/olympic gdje će se od nedjelje prenositi i natjecanja. (hoo/msč)