Tarragona, 1. srpnja 2018. - Dva zlatna odličja za kraj Mediteranskih igara u Tarragoni stigla su nam iz ekipnih sportova. Gledajući ukupni učinak, može se reći da su pomalo senzacionalno slavile su i naše odbojkašice i rukometaši.

Iako su doputovale bez šest važnih igračica i ostavljene od izbornika nakon prve utakmice, hrvatske su odbojkašice, predvođene iskusnom Sanjom Gamma, pokazale iznimnu kvalitetu i u finalu pobijedile Grčku sa 3-1 (25-16, 25-13, 17-25, 25-14). Trenerski gotovo neiskusni privremeni izbornik Frane Žanić osvojio je prvi trofej s reprezentacijom.
I pomlađena hrvatska muška rukometna reprezentacija osvojila je zlato u Tarragoni, pobijedivši Tunis sa 24-23 (9-12). Bila je to svojevrsna repriza finala iz 2001. godine, kada su naši rukometaši posljednji put bili pobjednici Mediteranskih igara. U još jednom “momčadskom trijumfu” Hrvatsku je predvodio David Mandić sa šest pogodaka, Halil Jaganjac i Josip Božić Pavletić pridodali su po pet, Marin Šipić četiri, Leon Šušnja tri i Josip Vranković jedan pogodak.

Hrvatska je tako na najbolji mogući način završila nastup na XVIII. mediteranskim igrama. Naših 99 sportaša donijelo je kući 17 medalja (devet zlatnih, pet srebrnih i tri brončane) za 9. mjesto na ljestvici uspješnosti od ukupno 26 država sudionica MI. Mersin 2013. ostao je nenadmašan sa 27 medalja koje je u Hrvatsku donijelo 100 sportaša. (hoo/vk)