Tarragona, 29. lipnja 2018. - Taekwondašica Matea Jelić (u kategoriji do 67 kg) pridružila se dizaču Amaru Musiću i diskašici Sandri Perković među osvajačima zlata na Mediteranskim igrama u Tarragoni.

Jelić je svoja tri pobjednička nastupa, vrijedna zlatne kolajne, otvorila protiv Španjolke Eve Calvo Gomez (10-7), potom je u polufinalu bila bolja od Slovenke Dunje Lemajić (8-2), a u finalu je svladala Francuskinju Altheu Laurin (9-7). Na upit koja joj je “prepreka” bila najteža, odgovorila je:

- Sve tri su mi bile gotovo podjednako teške, makar sam na startu imala protiv sebe najtrofejniju od njih, Španjolku Calvo Gomez. Veseli me ova medalja jer sam napokon opet na pobjedničkom postolju, na kojem me neko vrijeme nije bilo...

Budući da su nas taekwondašice dan prije počastile s dva odličja (Tomić srebro i Glasnović bronca), ni Jelićevo zlato nije bilo iznenađenje. Stoga u senzacije dana spadaju Lino Červar i njegovi rukometaši te boksački teškaš Toni Filipi koji je prošao u finale preko europskog prvaka.

Červar definitivno u rukama ima novi sjajni naraštaj hrvatskih rukometaša. Njihov pobjednički put nije zaustavio ni iskusni domaćin. Hrvatska je sa 31-29 nakon produžetaka pobijedila Španjolsku, u utakmici koju je iznova obilježila sportska dramatika i hrvatski momčadski duh. U pojedinačnom učinku istaknuo se Halil Jaganjac sa devet pogodaka, Mandić i Vranković pridodali su po pet…

- Ako smo već u finalu, onda idemo i po zlato - poruka je Tina Kontreca, a u istom stilu zbori i Červarov pomoćnik Igor Vori:

- Šteta bi bilo ne uzeti zlato. Vjerujem da to možemo. Dokazali smo da nitko nije nepobjediv, pa ni taj Tunis…

Finalna utakmica muškog rukometnog turnira je u nedjelju u 13 sati.

Boksaš Toni Filipi uspio je prekidom u prvoj rundi izboriti finale MI, a s druge strane mu je bio europski prvak, Francuz Paul Gerard Omba Biongolo. Ambiciozni Filipi zadao je u trećoj minuti prve runde nezgodan udarac Francuzu u trbušnom području i nakon toga on nije mogao nastaviti meč.

Filipijev trener Tomo Kadić cijelo vrijeme je isticao dobru pripremljenost i velike mogućnosti našeg teškaša, sada je došao na svoje:

- Pobijedi li i drugog europskog prvaka u finalnom meču, a riječ je o superteškašu koji je skinuo kilograme i nastupa u teškoj kategoriji, Toni Filipi će dobiti puno veći kapital od zlatne medalje na Mediteranskim igrama. Ali i prolaskom u finale napravio je veliku stvar i za sebe i za naš boks...

U oba slučaja preostaje samo ono najteže - osigurano srebro pretočiti u zlato. Sa zlatom Mateje Jelić Hrvatska trenutačno ima deset odličja na MI - tri zlata, četiri srebra i tri bronce. (hoo/vk)