Tarragona, 25. lipnja 2018. - Četvrtog natjecateljskog dana na Mediteranskim igrama u Tarragoni (22. lipnja – 1. srpnja) hrvatski su sportaši izborili dvije brončane medalje, obje u hrvanju grčko-rimskim načinom.

Ivan Lizatović je do bronce stigao bez borbe. Meč za treće mjesto kategorije 60 kg predao mu je Marokanac Anwar Tango. I Božo Starčević se u kategoriji 77 kg bez borbe okitio broncom, nakon predaje, također Marokanca, Zieda Aita Ouagrama. Ivan Huklek je u borbi za broncu poražen od Grka Dimitriosa Tsekeridisa i nastup na MI završio je na petom mjestu.

Nakon što su ostale bez izbornika Igora Lovrinova (neopoziva ostavka pa nedjeljni povratak u Hrvatsku), naše su odbojkašice pomalo senzacionalno pobijedile Francusku sa 3-1 (22-25, 25-19, 25-21, 25-19). Najviše su “povukle” dvije najiskusnije igračice - Sanja Gamma (ex-Popović) i Samanta Fabris, ali prema riječima privremenog izbornika, uspješnog debitanta Frane Žanića, čestitke zaslužuju sve igračice. Za tri dana u četvrtfinalu ih čekaju Portugalke. Prema Sanji Gammi - prolazna prepreka. I naši su odbojkaši prošli u četvrtfinale, ali uz pomoć Francuza koji su svladali Alžirce (3-1). Hrvatsku momčad u četvrtzavršnici za dva dana očekuju jaki Talijani… 

Jedina nam mačevalačka uzdanica Paula Jukić nije uspjela postići više od 9. mjesta, a golfer Marko Stepinac je nakon prvoga dana na podjeli 28. mjesta s još petoricom suparnika.

Plivač Anton Louie Lončar uvjerljivim je prvim mjestom u skupini izborio finale discipline 200 m leđno, a potom je u finalu bio četvrti, sa sekundom zaostatka za brončanim Grkom Christouom. Nikola Obrovac je kao trećeplasirani izborio finale discipline 50 m prsno, da bi u borbi za medalje ostvario šesto vrijeme. Utješno mu može biti da se prvih šest plivača svrstalo unutar pola sekunde razlike.

Ni naši plivači s invaliditetom nisu uspjeli osvojiti medalju. Dario Burić je četvrtim mjestom izborio finale discipline 100 m slobodnim načinom (S10), a u finalu je zauzeo šesto mjesto od osam natjecatelja. Matej Petrlić je u svojoj kvalifikacijskoj skupini stigao šesti, nedovoljno za finale. Paula Novina je u ženskom finalu (izravan plasman) na 100 m slobodnim načinom (S10) zauzela sedmo, posljednje mjesto.

Utorak donosi nove prilike za odličja, ponajprije u gimnastici jer u finalu vježbi po spravama imamo dva velika aduta - Roberta Seligmana i Matiju Barona, obojicu u disciplini konj s hvataljkama.

Veliki izazov je i pred našim dizačem utega Amarom Musićem (85 kg) koji će pokušati do odličja u obje dizačke discipline - izbačaj i trzaj.

Startaju i boksačka natjecanja, a prvi će u ring Petar Cetinić (kateg. do 69 kg) s Ademom Fetahovićem iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatska zasad ima tri odličja (srebro i dvije bronce), u nastavku MI očekujemo veliki boljitak na ljestvici odličja. U utorak iz Tarragone odlazi velika skupina od čak 39 sportašica i sportaša, a dolaze nove uzdanice - iz boćanja, atletike, taekwondoa, veslanja... (hoo/vk)