Tarragona, 24. lipnja 2018. - Treći natjecateljski dan na Mediteranskim igrama u Tarragoni nije donio niti jedno odličje hrvatskim sportašima, iako su bili izgledni u nekoliko finala. Mogli bismo ustvrditi da je ovo bio dan četvrtih i petih mjesta naših “mediteranaca”.

Dan su otvorili mirnovodaši na Olimpijskom kanalu kod Barcelone, a u završnici kajakaških natjecanja naše je dvoje predstavnika u četiri finalna nastupa ostalo bez postolja. Antun Novaković je u kajaku jednosjedu (K-1) zauzeo peto mjesto u utrci na 500 m, a isti domet u istoj disciplini i na istoj dionici ostvarila je i Anamaria Govorčinović. U finalnim utrkama na 200 m Novaković osmi, Govorčinović deveta.

Streljaštvo je ponudilo priliku u pet finala, čak i bez aktualnog olimpijskog prvaka u disciplini trap, Josipa Glasnovića, koji nije dohvatio finale. No, Giovanni Cernogoraz nije imao svoj dan te je, kao četvrtoplasirani, ostao deset poena udaljen od bronce. Ništa bolje sreće nisu bile ni naše uzdanice u zračnoj pušci. Tanja Perec i Snježana Pejčić, kao petoplasirana i sedmoplasirana, prošle su u finale discipline zračna puška na 10 m. Na kraju - Pejčić četvrta, Perec sedma. Finale iste discipline izborili su i naši muški strijelci - Borna Petanjek kao trećeplasirani i Marin Čerina kao šesti finalist. Petanjek je u borbi za odličja bio peti, Čerina - osmi.

Mladi hrvatski rukometaši pobjedom su nad Alžirom 37-26 osigurali drugi krug natjecanja, u utakmici u kojoj je izbornika Červara oduševila njihova kompaktnost i “klapska” igra. Za istaknuti je sedam pogodaka raspoloženog Davida Mandića.

Odbojkaši su se pobjedom, također na Alžirom, ali s tijesnih 3-2 (25-19, 25-17, 22-25, 23-25, 15-12), spasili od izravnog ispadanja. Za prolazak u drugi krug potrebna im je još i pobjeda Francuza nad Alžirom koja se igra u ponedjeljak u 11 sati. Isti dan će na parket i odbojkašice, oslabljene odlaskom izbornika Lovrinova. Nasuprot su im vrlo jake Francuskinje. Najiskusnija igračica u našoj reprezentaciji, Sanja Gamma, kaže da će u novonastaloj situaciji pokušati zbiti redove i igrati kao da se ništa nije dogodilo.

U borilačkim sportovima najbliža medalji bila je Ana-Marija Bujas Čelan u kategoriji +68 kg. Početna pobjeda usmjerila ju je u četvrtfinale, ali tada joj se zakomplicirao put prema postolju, uslijed poraza od buduće osvajačice srebra, Grkinje Chatziliadou. Uspješan popravak protiv Kosovarke Orane otvorio joj je priliku za broncu, međutim, ipak nije mogla do postolja protiv Turkinje Hocaoglu. Početnim porazima u kategorijama do i iznad 84 kg Ivan i Anđelo Kvesić nisu se domogli četvrtfinala.

Gimnastičari Matija Baron i Jakov Vlahek ušli su u sutrašnji finale višeboja, ali zahvaljujući malom broju prijavljenih vježbača i nacionalnom ključu, prema kojem nijednoj državi nije dopušteno imati više od tri predstavnika.

Hrvači Ivan Lizatović (60 kg), Božo Starčević (77 kg) i Ivan Huklek (87 kg) nakon startnih pobjeda zapeli su u polufinalnim borbama. U ponedjeljak ih očekuju repasažni dvoboji, a navečer i možebitna borba za odličja.

Anton Louie Lončar kvalificirao se u borbu za odličja discipline 100 m leđno, nakon četvrtog mjesta u izlučnoj skupini. Nastup je završio solidnim sedmim mjestom. Nikola Obrovac stigao je peti u kvalifikacijskoj utrci na 100 m prsno, ali nedovoljno za finale (prvi ispod crte). Lončar i Obrovac u ponedjeljak imaju nove izazove - u disciplinama 200 m leđno i 50 m prsno. “Vatreno krštenje” na MI u Tarragoni u ponedjeljak će imati i naša jedina mačevalačka uzdanica, Paula Jukić u disciplini mač, kao i golfer Marko Stepinac. (hoo/vk)