Tarragona, 23. lipnja 2018. - Iako je subota bila tek drugi natjecateljski dan, na Mediteranskim igrama u Tarragoni podijeljeno je obilje odličja. Osvajanjem srebra u kategoriji do 75 kg karatist Enes Garibović pobrinuo se da i Hrvatska započne popunjavanje rubrike kolajni na ljestvici država koju zasad predvode Italija i Španjolska.

Garibović je u dva odlična nastupa svladao Talijana Jendoubija (3-2), potom i Francuza Relifoxa (3-1), a zlato mu je izmaknulo iz ruku nakon sudačkog preglasavanja u finalnoj borbi s Turčinom Eltemurom (0-0). Nažalost, Ana Lenard nije uspjela do medalje u kategoriji do 61 kg, u borbi za broncu poražena je od Talijanke Lallo.
- U prilično jakoj konkurenciji Enes je bio blizu i zlata, ali i srebrom smo vrlo zadovoljni, kao i činjenicom da je to prva medalja za Hrvatsku na ovim Mediteranskim igrama - poruka je trenera Esada Garibovića.
Sutra (u nedjelju) će naše karataške uzdanice biti Ana-Marija Bujas Čelan te Ivan i Anđelo Kvesić.
Dva aduta za odličja imat ćemo u nedjeljnim kajakaškim finalima jednosjeda (K-1) na 200 i 500 metara. Anamaria Govorčinović i Antun Novaković uspjeli su u subotnjim nastupima izboriti svatko po dva finala, a uvjerljiviji su bili na 500 metara.
Strijelcima u disciplini trap nedjelja ujutro donosi četvrtfinale, a popodne je i “pucanje” za odličja. Naš olimpijski dvojac - Glasnović i Cernogoraz - nije najzadovoljniji subotnjim bodovnim ulovom, ali se nadaju nastupu u finalu. Uz njih, kreće i disciplina zračna puška na 10 m (Pejčić, Perec, Čerina i Petanjek)…
U ekipnim sportovima premijeru su imali svi naši predstavnici i predstavnice. Rukometaši su svladali Italiju 30-26 (Jaganjac 8 pogodaka), a dan kasnije očekuje ih Alžir. Odbojkaši su poraženi od Francuza 0-3 (19, 22, 20) i čeka ih popravak protiv Alžira. U utakmici prepunoj oscilacija odbojkašice su ostvarile pobjedu nad Albanijom, 3-0 (-21, -19, -19), ali su ipak ostale na velikom gubitku. Nakon utakmice, izbornik Igor Lovrinov podnio je ostavku na dužnost i vraća se za Hrvatsku. O razlozima tog čina samo kratko je izjavio:
- Ekipa ne reagira na mene, nismo na istoj valnoj duljini, to nije od jučer već traje dulje vrijeme i mora se presjeći. Bolje je to odmah prekinuti nego nastavljati nešto što ne ide…
Prema uputama iz Hrvatskog odbojkaškog saveza, žensku reprezentaciju će do kraja MI voditi ‘teamleader’ Frane Žanić.
Gimnastičari su uspješno odradili prvi kvalifikacijski dan. Finale natjecanja po spravama, točnije - konja s hvataljkama, izborili su Robert Seligman kao drugoplasirani, te Matija Baron sedmim mjestom. Finala su na rasporedu 26. lipnja.
Naši streličari Alen Remar i Matija Mihalić završili su nastupe u disciplini 70 m pojedinačno na 7. i 9. mjestu, što su u konkurenciji 40 natjecatelja iz 17 država solidna ostvarenja. Plivač Anton Louie Lončar bio je predzadnji, šesti, u kvalifikacijskoj utrci na 50 m leđnim načinom, a triatlonac Luka Paliska završio je nastup osvajanjem 11. mjesta u svom vrlo zahtjevnom sportu. (hoo/vk)