Zagreb, 18. travnja 2018. - Osamnaesto izdanje Mediteranskih igara, multisportskog natjecanje sportaša iz država s triju kontinenata, priznatog sa svim svojim posebnostima i od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), ove će se godine održati u katalonskom gradiću Tarragoni (Španjolska) od 22. lipnja do 1. srpnja.

Zanimljivost ovog događaja leži i u činjenici da se prvotno trebao održati od 30. lipnja do 9. srpnja 2017. godine, ali je zbog nestabilnih političkih prilika i nezavidne gospodarske situacije u Španjolskoj, uz suglasnost Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI), prolongiran za godinu dana. Time je iznova uzdrman četverogodišnji ritam održavanja MI, koje će ovom prigodom u 33 sportske discipline okupiti oko 4000 sportašica i sportaša iz 26 država. Tarragona i njezina okolica u potpunosti će se podrediti Igrama - sportska borilišta, smještaj i popratni sadržaji raspoređeni su u čak 16 naselja na njezinom teritoriju. Osim sportaša i stručnih stožera pojedinih reprezentacija, očekuje se i oko 1000 sudaca, približno jednako toliko i predstavnika medija te više od 3500 volontera u organizaciji Igara.

Procjenjuje se da će Mediteranske igre uživo pratiti oko 150 tisuća gledatelja, čak i unatoč činjenici da se istodobno u Rusiji održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, iznimno popularnom sportu u Kataloniji i Španjolskoj uopće.

Prema aktualnom stanju prijava, hrvatsko sportsko izaslanstvo na MI-ju u Tarragoni brojat će stotinjak natjecatelja (34 sportašice i 66 sportaša) u 24 sporta i sportske discipline. Najviše predstavnika dat će odbojka, s muškom i ženskom reprezentacijom (12+12) u dvoranskoj inačici i jednim parom na pijesku. U momčadskoj konkurenciji nastupit će još samo naši rukometaši, a u brojci od stotinjak sportaša je i troje (2+1) paraolimpijskih plivača. (hoo/vk)