Zagreb, 7. srpnja 2022. - Samo desetak sati nakon službenog zatvaranja Mediteranskih igara (25. lipnja - 6. srpnja) u Oranu, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dočekao je posljednju skupinu naših sportašica i sportaša pristiglih iz Alžira. Predvodile su je srebrne rukometašice, a pridružili su im se, također srebrni - atletičar Martin Marković i strijelac Miran Maričić, te nositelji zlatnog i brončanog odličja iz taekwondoa - Ivan Šapina i Nika Petanjek.

Premda je glavnina predstavnika našeg najtrofejnijeg sporta na MI-ju u Oranu - taekwondoa, s čarter leta izravno iz Ljubljane otputovala za Split, na dočeku ispred zagrebačkog Doma sportova pojavio se i jedini osvajač zlatne medalje u ovoj skupini - Ivan Šapina. Prisjetio se svog maestralnog puta do odličja, uvjerljivih pobjeda u tri dvoboja kategorije iznad 80 kg i najavio velike ambicije za budućnost.

Kapetanica rukometne reprezentacije Stela Posavec i naša najubojitija igračica Katarina Pavlović priznale su da protiv odličnih Španjolki u finalu nisu mogle izvući ništa više od časnog poraza, ali i to da im je osvajanje srebrnog odličja sjajan domet. Potvrdio je to i izbornik Nenad Šoštarić, kojem je s početnog popisa za Oran nedostajalo čak osam igračica. No, budući da su neke od zamjenskih mladih igračica potvrdile i kao reprezentativne perspektive, hrvatski izbornik, uz osvojeno novo vrijedno odličje s velikog natjecanja, svakako je na dobitku.
Strijelac Miran Maričić je u Alžiru samo nastavio svoj trofejni niz, bio je vrlo blizu zlatnog odličja u finalnom raspucavanju, ali kao korektan sportaš čestitao je suparniku iz Srbije na „za nijansu“ boljoj izvedbi. Njegova ambicija je pokušati već do kraja godine osigurati olimpijsku normu za Pariz 2024.
I bacač diska Martin Marković iskazao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i srebrnom kolajnom, naglasivši da mu je konkurencija bila vrijedna svakog respekta.
Nika Petanjek, jedina taekwondoaška osvajačica mediteranskog odličja u Oranu koja nije iz splitskog TK Marjan, također je izrazila zadovoljstvo odličjem oko vrata, ovog puta brončanog sjaja. Budući da članici TK Dubrava tek slijede mlađeseniorski i seniorski izazovi, iznova potvrđena kvaliteta na Igrama u Alžiru, bit će joj zasigurno veliki poticaj u nastavku karijere.

Hrvatski sportaši i sportašice (ukupno 104) osvojili su 23 medalje(6+7+10) na Mediteranskim igrama u Oranu i tim učinkom svrstali su Hrvatsku na 12. mjesto u konkurenciji 24 države koje su osvajale odličja. U usporedbi s prethodnim Igrama, u Tarragoni 2018., s kojih je 99 naših sportaš(ic)a donijelo 17 medalja, ovo je bitno povećanje učinka u brojčanom smislu. Ipak, treba naglasiti da je na prošlim Igrama osvojeno devet zlatnih odličja, što je uz pet srebrnih i tri brončane, svrstalo Hrvatsku na 9. mjesto ljestvice uspješnosti, gdje je dosad kotirala i sukladno ukupnom medaljaškom učinku na Mediteranskim igrama. (hoo/vk)

 

Tonske izjave - https://we.tl/t-xS7mWHImCv
Videoizjave (sirovina) - https://we.tl/t-ejLrmoLL3c
Fotografije - https://we.tl/t-RjzpqyfbCN