Zagreb, 6. srpnja 2022. - Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija vratila se s Mediteranskih igara u Alžiru ovjenčana zlatnom medaljom, a za jedan od najvećih uspjeha hrvatske muške odbojke u povijesti, u Zagrebu joj je priređen doček.

Dobro raspoloženi reprezentativci uz ovacije su dočekani u Hrvatskom odbojkaškom savezu, gdje su, iako vidljivo umorni od višesatnog leta iz dalekog Alžira, podijelili dojmove i sreću nakon velikog trijumfa.

- Vratili smo se iz Alžira sa zlatom oko vrata. Nakon dobrog rezultata u Europskoj ligi, ovo je još jedan pokazatelj da rastemo. Drago nam je da smo pokazali svima u Hrvatskoj da vrijedimo te da mogu računati na nas. Ponosni smo, sretni smo, imamo mladu momčad koja je kliknula zajedno s novim stručnim stožerom. Pred nama su sada kvalifikacije za Europsko prvenstvo, cilj nam je plasirati se i u natjecanju otići što je dalje moguće. Želimo se zahvaliti svima koji su bili uz nas i idemo dalje trenirati, raditi - istaknuo je kapetan hrvatske odbojkaške reprezentacije Marko Sedlaček.

Hrvatska je svoju prvu mušku odbojkašku medalju na Mediteranskim igrama osvojila davne 1997. godine u Bariju, kada su naši reprezentativci u borbi za broncu svladali Italiju. Talijane su na ovogodišnjim MI u alžirskom Oranu Hrvati pobijedili već u polufinalu s 3-1. Potom je u finalu stradala Španjolska s 3-0, reprezentacija koja je od Hrvatske izgubila već četvrti sraz zaredom u posljednjih mjesec dana.

- Što reći, osim veliko hvala dečkima koji su nas svojim trudom, radom i rezultatom uveseljavali tijekom ovih Mediteranskih igara, te okrunili to zlatom koje smo svi sanjali. Moram napomenuti da se radi o vrlo potentnoj mladoj momčadi u koju smo ulagali, vjerovali u zadnjih četiri godine. Doveli smo i najboljeg trenerskog stručnjaka te je sve skupa rezultiralo ovakvim rezultatom - izjavio je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković.

Čestitajući im ispred Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), direktor Ureda za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a Neven Šavora također je istaknuo sjajne perspektive ovog naraštaja:

- Čestitam dečkima na sjajnim utakmicama koje su odigrali na Mediteranskim igrama. Osobno sam uspio pogledati dvije utakmice u Oranu, ova reprezentacija izgleda moćno i dobro. Rekao bih da je ovo jedan zajednički projekt Hrvatskog odbojkaškog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora, gdje smo prije otprilike šest godina krenuli zajednički ulagati u djevojke i momke. Naš projekt i dalje traje, mi ne stajemo tu već idemo dalje i nadamo se još većim uspjesima. Vjerujte mi, ovi dečki su stvarno jako dobri i vrlo brzo ćem nas opet razveseliti.

Hrvatska muška reprezentacija na Mediteranskim igrama, koja je osvojila zlatnu medalju i upisala se u povijest hrvatskog sporta, igrala je u sastavu: Bernard Bakonji, Petar Višić, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Stipe Perić, Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović, Hrvoje Pervan, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić i Ivan Zeljković. Izbornik je Cedric Enard, pomoćni trener Tomislav Ćošković, dok je kondicijski trener Gael Querin. Fizioterapeut je Luka Penga, skaut Antonello Andriani, a team leader Frane Žanić.

Podsjetimo, prije četiri godine, u Tarragoni, zlatnu medalju senzacionalno su osvojile hrvatske odbojkašice, u Oranu 2022. briljirali su odbojkaši.