Oran, 30. lipnja 2022. - Hrvatska judašica Iva Oberan vraća se s Mediteranskih igara u Alžiru s brončanim odličjem osvojenim u kategoriji do 63 kg, dok je Laru Cvjetko na putu do borbe za medalju zaustavila diskvalifikacija u polufinalnom nastupu.

Oberan je u prvom nastupu poražena od Kosovarke Laure Fazliu, ali je kroz repasaž, pobjedom nad Francuskinjom Melodie Turpin - stigla do borbe za broncu. U toj je borbi marokanska predstavnica i aktualna afrička doprvakinja Sarah Harachi zaradila tri opomene, što je donijelo brončanu medalju mladoj Dubrovčanki, 11. hrvatsko odličje u Oranu.

U finalnom bloku trebala je nastupiti i Lara Cvjetko, koja se pobjedom "ipponom" protiv Portugalke Joane Crisostomo probila u polufinale, gdje ju je čekala Tunižanka Nihel Landolsi. Međutim, u kontroliranom dvoboju dogodila joj se nesmotrenost, napravila je polugu na laktu u stojećem stavu (waki gatame), što je zabranjen zahvat te je zbog njega diskvalificirana (hansoku-make) i nije imala pravo daljnjeg nastupa. Tako je jedna od najperspektivnijih hrvatskih judašica završila Mediteranske igre na petom mjestu.

U petak, 1. srpnja, od hrvatskih predstavnika na tatami će izaći Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Marcel Škalec (preko 100 kg).

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita judašici Ivi Oberan na osvajanju brončane medalje na Mediteranskim igrama!