Oran, 29. lipnja 2022. - Četvrtog natjecateljskog dana na Mediteranskim igrama u Oranu gimnastičari su obogatili hrvatsku trofejnu kolekciju s još dvije medalje - Mateo Žugec i Jakov Vlahek osvojili su zlato i srebro u vježbi na konju s hvataljkama i potvrdili naše velike perspektive u ovoj disciplini.

Medaljaška očekivanja bila su nam ponajprije usmjerena na Tina Srbića i Anu Đerek, a dok su naše olimpijske uzdanice doživjele nepravdu i razočaranje, iz drugog plana su nas oduševile mlade snage - 20-godišnji Žugec postao je prvak Mediterana s finalnom ocjenom 14.250, dok je 24-godišnji Vlahek stigao do srebra s ocjenom 14.150. Bronca je pripala Turčinu Ferhatu Aricanu s okruglih 14.000. Podsjetimo, Žugec i Vlahek plasirali su se u finale konja s hvataljkama s prvog i četvrtog mjesta, dok je aktualni olimpijski doprvak, Tin Srbić, u vrlo kontroverznom sudačkom raspletu kvalifikacija preče, bio deveti, odnosno - prva pričuva za finale.

Ana Đerek i Tijana Korent nisu uspjele osvojiti odličja. Korent je u finalu preskoka zauzela peto mjesto, dok je Đerek u svoja dva finala - na gredi i tlu - bila šesta. Korent je do petog mjesta u preskoku stigla s ocjenom 12.900, samo 0.3 boda slabijom od brončane Talijanke Andreoli i četvrtoplasirane Slovenke Kysselef. Zlato je s 13.875 osvojila Talijanka D'Amato, a srebro Francuskinja Osyssek-Reimer.

Đerek je bliže odličju bila na tlu s ocjenom 12.850, što je bilo za samo 0.2 boda slabije od brončane Osyssek-Reimer. I na tlu je najbolja bila D'Amato s 13.500, ispred sunarodnjakinje Maggio s 13.300. Na gredi je Đerek za svoju izvedbu dobila ocjenu 12.600, što je bilo 0.5 bodova slabije od brončane Francuskinje Carolann Heduit, dok su zlato i srebro opet osvojile Talijanke - zlatna je bila Maggio s 13.550, a srebrna D'Amato s 13.250.

Hrvatska je trenutačno na sedam osvojenih medalja u Oranu, a dvjema zlatnim i četirima brončanim kolajnama, pridruženo je i prvo srebrno odličje. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Mateu Žugecu na osvojenom zlatu i Jakovu Vlaheku na osvojenom srebru u disciplini konj s hvataljkama na Mediteranskim igrama u Oranu!