Zagreb, 10. svibnja 2022. - U Oranu, gradu domaćinu 19. Mediteranskih igara, od 5. do 7. svibnja održani su sastanci Komisije za koordinaciju MI-ja s Organizacijskim odborom Igara. U radu Komisije za koordinaciju MI-ja Oran 2022 sudjelovala je njezina članica, Ljiljana Ujlaki Šubić.

 

Postignut je dogovor s alžirskim vlastima da akreditacija posluži kao ulazna viza za Alžir. Nakon konačnog popisa delegacija, Organizacijski odbor će poslati dokument preakreditacije u pdf formatu svim akreditiranim osobama i na taj način omogućiti delegacijama da putuju bez vize. Akreditacije će biti aktivirane po dolasku delegacija u mediteransko selo ili u hotele. Tijekom jednog od sastanaka predstavljen je konačan izgled maskote Igara, lava Wihra te medalje. Organizacijski odbor raspolaže s 4000 volontera, a 156 mediteranskih pomoćnika obučeno je za pružanje pomoći nacionalnim olimpijskim odborima i mediteranskoj obitelji. Izvršni odbor MOMI odobrio je scenarije svečanosti otvaranja i zatvaranja čiji autor je gospodin Salim Dada, poznati alžirski skladatelj, glazbenik i muzikolog.

 

Organizator Igara predvidio je i brojne kulturne aktivnosti kako bi što bolje predstavio Alžir i njegovu kulturnu baštinu. Po završetku Igara, bit će napravljen film i izdana knjiga. Na inicijativu predsjednice Zdravstvene komisije MOMI-ja, u suradnji s Turskom antidopinškom agencijom,  proveden je online dopinški tečaj te praktične radionice za 34 Alžirca, i to - 14 predstavnika Alžirske antidopinške agencije i 20 volontera Organizacijskog odbora. (hoo/ljuš)