BAKU, 29. lipnja 2015. (Hina/HOO) - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša iskazao je zadovoljstvo nastupom hrvatskih sportaša na I. Europskim igrama u Bakuu, ali i samim projektom u kojem je bio jedan od vodećih ljudi.

 

Hrvatska je na EI osvojila 11 medalja, pri čemu jedno zlato, četiri srebra i šest bronci.

"Zadovoljan sam rezultatima naših sportaša posebice u karateu, taekwondou, boksu, streljaštvu i plivanju. Za mene su najugodnije iznenađenje naši mladi plivači. Osvojili su jednu medalju i ostvarili niz zapaženih rezultata. Dolazi jedna nova generacija plivača koja ostvaruje vrijedne rezultate što je ohrabrenje za OI u Tokiju," kazao je Mateša.
Priznao je kako je bilo i sportaša od kojih se malo više očekivalo.
"Međutim, to je sport. Nemoguće je uvijek osvajati medalje."

Mateša se osvrnuo i na organizaciju EI koja je bila gotovo bez pogreške.
"Domaćin je dobio niz pohvala za organizaciju natjecanja, za smještaj i sportske objekte. Sportaši, treneri, dužnosnici i novinari svi su bili izuzetno zadovoljni što mi je drago jer već godinama vodim ovaj projekt," naglasio je predsjednik HOO-a.

Naglasio je kako je televizijska gledanost EI bila izuzetna.
"TV prava su prodana u 145 zemalja, a natjecanja je pratilo oko 820 milijuna tv kućanstava što je fantastičan podatak. Bilo su to najgledanije igre nakon olimpijskih igara," dodao je Mateša koji je na čelu radne skupine koja će izabrati domaćina EI 2019. nakon što je Nizozemska odustala od organizacije.

"S Nizozemskim olimpijskim odborom smo sve dogovorili, ali su zbog političkih odnosa u toj zemlji odustali od organizacije. I prije EI u Bakuu smo imali nekoliko kandidata s kojima smo započeli pregovore. To je sada prioritet."

Mateša je otkrio kako će drugo izdanje Europskih igara ponuditi nekoliko novosti.
"Cijeli koncept se bazira na inovativnosti i fleksibilnosti. Bit će drugačije, možda se pojave i neki novi sportovi. Donijet će novi iskorak, ali će biti jednako dobre."

Mateša nije želio posebno komentirati medijske napise o blokadi računa HOO-a, dodavši kako u priopćenju objavljenom na službenoj stranici HOO-a sve piše.

Nastupom hrvatskih sportaša u Bakuu bio je zadovoljan i šef Misije HOO-a Damir Šegota.

"Zadovoljan sam nastupom naših sportaša jer je sve proteklo u najboljem redu i nismo imali većih ozljeda.
S obzirom da su prve igre teško je uspoređivati rezultate, no možemo biti zadovoljni jer smo osvojili 11 medalja, a imali smo i šest četvrtih mjesta čini mi se kao dobar uspjeh."

Šegota, koji je šest puta bio šef Misije na olimpijskim igrama pohvalio je i organizaciju natjecanja.
"Organizacija je bila na istoj razini kao i na OI, u nekim segmentima možda i na većoj. Domaćin se zaista potrudio, sportaši su imali sjajne uvjete. Nitko zaista ne može imati nikakve prigovore. To se najbolje vidjelo na sastancima šefova Misija gdje gotovo da nije bilo pitanja vezanih uz probleme koji bi se mogli dogoditi," zaključio je Šegota.