BAKU, 21. lipnja 2015. (Hina/HOO) - Mladi hrvatski U-17 vaterpolisti osvojili su četvrto mjesto na Europskim igrama u Bakuu nakon što su u dvoboju za broncu izgubili do Grčke 10-11 (3-5, 1-1, 5-3, 1-2).

 

Na EI u vodenim sportovima nastupaju samo mladi sportaši, pa tako vaterpolisti igraju s U-17 uzrastom. Kako su Europske igre 'upale' u kalendar naknadno LEN je s organizatorima dogovorio da vaterpolo turnir bude ujedno i europsko prvenstvo za taj uzrast.

"Utakmica je mogla otići na jednu i na drugu stranu. Bili smo blizu, dečki su dali sve. Grčka je dobra ekipa. Živjeli smo opasno mi, živjeli su opasno oni. Na koncu su oni imali malo više sreće," kazao je izbornik Joško Kreković koji se osvrnuo i na cijeli turnir.
"Momci su pokazali dosta, ulazak u polufinale je bio naš cilj i to smo ispunili. Polufinale i utakmicu za broncu smo izgubili s golom razlike. Bili smo blizu u obje utakmice. Mogu biti zadovoljan, jer su odlučivale nijanse."

Hrvatska je loše ušla u utakmicu i Grci su dvije minute prije kraja prve četvrtfine vodili s tri gola razlike (5-2). Mateo Saftić je do prvog odmora smanjio na 3-5. Dva gola razlike Grci su imali i na poluvremenu (6-4). U trećoj četvrtini mladi hrvatski vateroplisti su tri navrata smanjili na gol zaostatka, a dvije minute prije kraja četvrtine uspjeli i izjednačiti na 9-9.
Prvi pogodak u posljednjoj dionici zabili su Grci. Kada je Papasifakis dvije minute prije kraja iskoristio igrača više za 11-9, a u idućem napadu Mantis skinuo zicer Kroli bilo je jasno kako je bronca sve dalje. Butić je 36 sekundi prije kraja utakmice smanjio na 10-11 i vratio nadu. Grci nisu realizirali zadnji napad i našoj reprezentaciji je ostalo šest sekundi za izjednačenje. Nažalost, nisu uspjeli.

Hrvatsku je predvodio Karlo Kreković s tri gola, dva je zabio Zvonimir Butić, a po jednog Marin Dašić, Duje Pejković, Mateo Saftić, Lovro Paparić i Jacob Merčep. Ponovo je odličan bio vratar Luka Podrug sa 10 obrana. Kod Grka najefikasniji je bio Alexandros Papanastasiou s tri gola.