BAKU, 21. lipnja 2015. (Hina/HOO) - Nakon dva četvrta mjesta hrvatski strijelci su posljednjeg dana službenih natjecanja na Europskim igrama u Bakuu ipak stigli do odličja, nakon što je Petar Gorša osvojio srebro u disciplini trostav 50m ostvarivši uspjeh karijere.

 

Nažalost, Petru drugo mjesto nije bilo dovoljno za osvajanje kvote za olimpijske igre u Rio de Janeiru koju je izborio pobjednik Francuz Valerian Sauveplane. Bronca je pripala Bjelorusu Vitaliju Bubnoviču.
"Ovo je prva velika medalja za mene nakon 2008. godine. Najviše medalja sam osvojio u juniorskom stažu i ovo je moja prva velika medalja u seniorskoj konkurenciji. Ujedno ovo je i prva medalja nas strijelaca u Bakuu," kazao je 27-godišnji Bjelovarac koji posljednjih godina živi na Viru, a trenira u solinskom Dalmacijacementu.

Gorša je osvojio drugo srebro za Hrvatsku na EI i ukupno devetu medalju. Njegov trener Siniša Vitez nije znao hoće li se radovati zbog srebra ili tugovati zbog ispuštene kvote za Rio.
"Hrvatski strijelci su u Bakuu u nekoliko navrata bili blizu medalje i ova medalja je donijela zadovoljstvo u cijelu reprezentaciju. Jedino mi je žao što je Petru za dlaku izmakla pobjeda i plasman na OI. Ispred nas je još nekoliko natjecanja na kojima se nadam da ćemo uspjeti," kazao je Siniša Vitez.

Gorša je nakon prve discipline, klečećeg stava bio četvrti, a nakon ležećeg je pao na petu poziciji. U zadnjoj disciplini trostava, stojećem stavu gledali smo pravu dramu gdje je svaki metak donosio promjenu na vrhu. Gorša je četiri metka prije kraja natjecanja bio i prvi, no Francuz Sauveplane se probio na sam vrh i uzeo medalju i kartu za Rio. Francuz je slavio sa 456,6 krugova, dok je Petar imao 454 kruga.
"Šteta, zbog toga. No, moram priznati kako je bio bolji. Odlučivale su nijanse. Nakon OI nu Londonu finala su na nokaut sustav pa su postala puno atraktivnija."

Gorša je u finale ušao s drugim rezultatom (1,159) iza Bjelorusa Vitalija Bubnoviča koji je imao samo jedan krug više. Treći je u kvalifikacijama bio Ukrajinac Jurij Šuhorukov (1,157). U kvalifikacijama je nastupio i Bojan Đurković koji je zauzeo 27. mjesto (1,136). Kvalifikacije su održane na otvoreno, pa je snažan vjetar ometao natjecatelje.
"Ovo je bila najvjetrovitija streljana na kojoj sam ikada bio. Bila je prava umjestnost pogoditi centar."

Gorša je dvostruki europski prvak u juniorskoj konkurenciji zračnom puškom (Moskva 2006. i Winterthur 2008.) te viceprvak svijeta (Zagreb 2006). Bio je sudionik Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu. Sada se nada i plasmanu u Rio.
"U Pekingu i Londonu nisam ostvario zapažene rezultate. U Pekingu sam bio bolestan, a u Londonu smo krivo tempirali formu. Nadam se plasmanu u Rio, no neće biti lako. Ispred mene su EP u Mariboru i Svjetski kup u Gabali, neće biti lako," zaključio je Gorša.

 

Izjava Petra Gorše 

Izjava Siniše Viteza