Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC Trophy) 2018. "Olimpizam na djelu" u kategoriji Ravnopravnost spolova u sportu dobila je Morana Paliković Gruden, hrvatska sportska dužnosnica i bivša sportašica u više sportova, novinarka i političarka, dopredsjednica je Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) od 2012., predsjednica Odbora za zimske sportove Skupštine HOO-a, članica Vijeća HOO-a (od 2004.) predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza (od 2004.) i članica Europske komisije za ravnopravnost spolova u sportu. 

Od 2005. na čelu je Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, proaktivno djelujući na promicanju i poboljšanju ravnopravnosti spolova u sportu i povećanju udjela žena u upravljačkim strukturama nacionalnih i sportskih udruženja na lokalnoj razini, unapređenju postojećeg zakonodavnog okvira tog području u hrvatskim prilikama te jednakim šansama u obrazovanju. Na prijedlog Komisije pod njenim vodstvom, HOO je pokrenuo nacionalni projekt specijalističkog obrazovanja za žene u sportu.

Veliki doseg Komisije pod njenim vodstvom čini strateški dokument Nacionalne politike za ravnopravnost spolova (2011.-2015.) u kojem je ugrađeno poglavlje s akcijskim planovima i konkretnim mjera o unapređenju položaja žena u sportu. Među inim definirani su i nositelji aktivnosti među kojima su najveće sportske institucije Republike Hrvatske kao što je HOO. Fokus je stavljena na povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama sportskih saveza i drugih sportskih organizacija sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova.

Pod vodstvom Paliković Gruden, Komisija je osnovala Mrežu koordinatorica u nacionalnim sportskim savezima i županijskim sportskim zajednicama koja danas čini važnu poveznicu s pitanjima žena u sportu. Uz pomoć specijalističkih i humanističkih znanja, a u suradnji sa Ženskim studijima, medijima te sudjelovanjem na hrvatskim i međunarodnim tematskim skupovima, Komisija drži korak s globalnim zahtjevom da se ojača uloga žene u društvu i sportu.

Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden dala je veliki doprinos fair play pokretu  koje korespondira s ravnopravnošću kao etičkom kategorijom društva. Od 2005. članica je  Europskog fair play pokreta (EFPM) čiji je suosnivač (1994.) Hrvatski olimpijski odbor. Članica je od početka rada Hrvatskog fair play odbora (HFPO) čije je osnivanje 2007.  koordinirala i dobila priznanje za  prvo desetljeće djelovanja Odbora.

Morana Paliković Gruden dobitnica je najviše Nagrade Europskih olimpijskih odbora (EOC) za promociju i razvoj sporta – EUROPEN OLYMPIC LAUREL AWARD 2015. i Posebnog priznanja za izvanredan doprinos i zasluge u radu na ravnopravnosti spolova u športu povodom dvadesete obljetnice djelovanja Komisije.