Hrvatski judo savez  –  projekt „Judo u škole“

Na inicijativu Hrvatskog judo saveza, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta,  u 150 osnovnih škola, od njih 600 u Republici Hrvatskoj koje imaju dvoranu, za redovnu izvanškolsku i izvannastavnu sportsku aktivnost uveden je judo, olimpijski sport koji posljednjih godina dokazuje izvanredne međunarodne sportske dosege.


Motiv za pokretanje ovog projekta koji je inovativan u svom  obliku i načinu organizacije rada, bio je stavljanje u  funkciju juda kao edukativne metode u cilju ne samo poboljšanja motoričkih I i funkcionalnih sposobnosti djece, već i povećanja samopouzdanja, stjecanja kontrole i samokontrole, jačanja koncentracije, usvajanja  etičkih principa i zdravog stila života kao  prevenciju vršnjačkog nasilja u školi ili na ulici.
Tako je Projekt Hrvatskog judo saveza „Judo u školama“,  dakako, zahvaljujući i nastavnicima u školama i  judaškim  volonterima i trenerima,  2013. godine prerastao okvire entuzijastičkog klupskog djelovanja u nacionalni projekt u službi odgoja i sportskog obrazovanja mladih naraštaja hrvatskog društva.
Poticaj organiziranome pristupu uvođenja ovog atraktivnog borilačkog sporta dao je Hrvatski  školski sportski savez s kojim je Hrvatski judo savez uspješno održao već dva školska prvenstva Hrvatske u judu. Rezultati ankete o zadovoljstvu i učincima juda kod djece uključene u rad školskih sekcija pokazala su pozitivne rezultate i dala poticaj za nastavak projekta. Rezultati pokazuju da je ovim projektom Hrvatski judo savez bitno pomaknuta granica nepovoljnog postotka djece uključenih u aktivnosti nekih od školskih sportova, a što je i ključni cilj ovog inovativnog projekta.