Akademski kipar Ante Guberina iz Šibenika, već je kao student Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovao sa svojim radom „Olimpijski lanac“ na umjetničkom natječaju koji je organizirao Međunarodni olimpijski odbor (MOO) Olympic Art & Sport Contest 2000 uoči održavanja Olimpijskih igara Sydney 2000. Osvojio je prvo mjesto u kategoriji skulpture, a njegov rad dio je fundusa Međunarodnog olimpijskog muzeja u Lausanni. Replika se nalazi u Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu. 

Umjetnički rad „Olimpijski lanac“ karakteriziraju izuzetne formalne i oblikovne vrijednosti putem kojih umjetnik progovara univerzalnim jezikom na transnacionalnoj razini o olimpijskim vrijednostima. Skulptura izlijevana iz teškog željeznog materijala sugerira napor karakterističan za vrhunske sportaše. Tematska odrednica lanca djeluje kao univerzalni simbol za transmisiju koja pokreće i povezuje olimpijske krugove. Krugovi koji se najčešće prikazuju plošno u ovom kontekstu iščitavaju se u tri dimenzije u skladnom odnosu s lancem.

Posljednji njegov rad je skulptura u obliku siluete rukometaša koja će se dodjeljivati od 2014. godine u Hrvatskoj i Sloveniji, najboljim mladim rukometašima, a u čast tragično preminulog rukometaša olimpijca Iztoka Puca koji je u svojoj karijeri igrao i za hrvatsku i slovensku rukometnu momčad.

Komisija za natječaj za dodjelu Trofeja MOO-a 2014. „Olimpijski sport i umjetnost“ djelovala je u sastavu Danira Bilić, voditeljica Odjela za promicanje olimpizma Hrvatske olimpijske akademije, potpredsjednica Hrvatskog kluba olimpijaca, Petar Barišić, akademski kipar, redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Đurđica Bojanić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara, te Vanja Žanko, povjesničarka umjetnosti.