Ivano Balić dobitnik Trofeja MOO-a "Sport - inspiracija mladima"

IVANO BALIĆ
- Vrhunski rukometaš, osvajač zlatne olimpijske medalje (OI Atena 2004.)

Ivano Balić rodio se 1. travnja 1979. u Splitu. Sportsku karijeru započeo je kao košarkaš što je uvelike utjecalo na njegovu vrsnu rukometnu igru koju je počeo u RK Split. Ivanovu igru prate neobična rješenja i nezaustavljivi napadi na suparnički gol. Po izboru Međunarodne rukometne federacije (IHF) 2010. Ivano Balić je - najbolji rukometaš svijeta svih vremena. Dva puta bio je proglašen najboljim igračem svijeta (2003. i 2006. godine). Na SP-u 2007. izabran je za najboljeg igrača prvenstva. Na EP-u u Švicarskoj izabran je među sedmoricu najboljih i proglašen je najboljim igračem tog prvenstva.

Ivano je jedan od najboljih hrvatskih športaša svih vremena. Godine 2004. dvostruki je dobitnik Državne nagrade sporta 'Franjo Bučar', kao pojedinac i kao član hrvatske olimpijske rukometne reprezentacije. Nositelj je hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. i prvi hrvatski rukometaš kojemu je pripala ta čast. Među brojnim športskim uspjesima, posebno se ističu zlatna olimpijska medalja osvojena na OI Atena 2004., zlato na Svjetskom prvenstvu 2003. godine i dvije svjetske srebrne medalje (2005. i 2009.), a osvajač je i dviju srebrnih medalja na Europskim prvenstvima (2008. i 2010.).

Pristupom športu i životu, Ivano Balić primjer je i uzor mnogim mladima u Hrvatskoj i šire. Osim športom, Ivano je aktivan i u projektima promocije olimpizma i humanitarnim projektima.