Dobitnik Žarko Susić, nestor hrvatskog sportskog novinarstva. 

 

Žarko Susić, novinar, publicista i sportski radnik, nestor hrvatskog sportskog novinarstva, jedan je od najstarijih aktivnih sportskih novinara na svijetu koji je, od prvog novinarskog javljanja iz Cortine d'Ampezzo sa VII. zimskih olimpijskih igara, redovito izvještavao do rekordnih 16. igara, onih u Ateni 2004. Osim s olimpijskih igara, izvještavao je i komentirao s mnogih velikih domaćih i svjetskih sportskih natjecanja , sa svjetskih, europskih i nacionalnih prvenstava, gotovo iz svih sportova, bez uskogrudnoga opredjeljenja na jedan sport, kako sam običava kazati. Za iznimno uspješnu novinarsku karijeru Susić je dobio posebno priznanje Međunarodnog udruženja sportskih novinara.

Kao publicist, Žarko Susić surađivao je u enciklopedijskoj knjizi o sportu, uredio mnoga sportska izdanja, te objavio brojne feljtone o olimpijskim igrama i inim sportskim granama. Knjiga o sportu danas je rijedak primjerak sportskog publiciranja o počecima i razvoju pojedinih sportskih disciplina i sportova u svijetu. Žarko Susić, kao dugogodišnji atletski trener čija je uspješna karijera počela u Hrvatskom akademskom športskom klubu Mladost iz Zagreba, izgradio je brojne prvake bivše države. Kao atletičar i novinar izravni je sudionik i svjedok događanja u svjetskoj atletici već 70 godina. Za dugogodišnje uspješno djelovanje u svjetskoj atletici Susića je nagradila i Međunarodna atletska federacija.

Nagrada Međunarodnog olimpijskog odbora Sport i mediji na prijedlog Hrvatskog zbora sportskih novinara i odluke Hrvatskog olimpijskog odbora Žarku Susiću priznanje je velike svjetske olimpijske obitelji čiji je donedavno vodeći čovjek, Juan Antonio Samaranch, inače doživotno počasni predsjednik MOO-a, upravo Žarka Susića nazvao hodajućom legendom.
(+ Preminuo 26. travnja 2010. u Zagrebu)