Ispis

Dobitnik posebnog priznanja HOO-a 2010. za iznimna ostvarenja u rukometu, Velimir Kljaić, vrhunski rukometni trener i izbornik.
DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA HOO-a 2010. ZA IZNIMNA OSTVARENJA U RUKOMETU

- posthumno -

VELIMIR KLJAIĆ

Vrhunski rukometni trener i izbornik

Velimir Kljaić (Danilo kraj Šibenika, 10. veljače 1946. - Zagreb, 12. kolovoza 2010.) čitav svoj svoj život posvetio je rukometu. Bio je vrhunski igrač, a potom takav i trener i izbornik.

Velimir Kljaić igračku karijeru proveo je u zagrebačkom Medveščaku i austrijskom Klagenfurtu, a nakon godina igranja posvetio se trenerskoj karijeri. U Njemačkoj je trenirao mnoge klubove, a najveći uspjeh ostvario je s Nurnbergom koji je u samo četiri godine od drugoligaša doveo do uspješnog kluba prve lige. Godine 1992. proglašen je za najboljeg rukometnog trenera u Njemačkoj, a iste godine s Wallau-Massenheim osvaja njemačko prvenstvo i kup te Kup EHF-a.

Uz karijeru klupskog trenera, Velimir Kljaić je uspješno vodio i hrvatsku rukometnu reprezentaciju. U povijesti hrvatskog športa ostat će zapisan kao izbornik reprezentacije koja je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojila zlatnu medalju, prvo zlatno olimpijsko odličje za hrvatski šport nakon osamostaljenja Hrvatske. Velimir Kljaić bio je čovjek jasnih stavova, dobre duše i velikog srca, izniman rukometni stručnjak koji je odgojio brojne generacije rukometaša i dao poseban doprinos razvoju hrvatskog i svjetskog rukometa. Surađivao je kao stručni komentator u televizijskim prijenosima, zanimljivim, britkim i stručnim analizama, a posljednji put smo ga slušali na Europskom prvenstvu u Austriji u siječnju ove godine. Vrhunskom rukometnom treneru i izborniku Velimiru Kjaiću prerano preminulom zbog kratke i teške bolesti posthumno je dodijeljena najviša Državna nagrada za šport 'Franjo Bučar'za životno djelo.

 

DOBITNIK NAGRADE HOO-a ZA FAIR PLAY 2010.

JEDRILIČARSKI KLUB 'LABUD', Split

Nikola Bralić i Dominik Perković (sportaši), Tonči Antunović i Vedran Mandić (treneri)

 

Ovogodišnja 66. Viška regata, održana 17. listopada 2010., ostat će zapamćena po humanom i nesebičnom činu članova Jedriličarskog kluba 'Labud' iz Splita koji su u dva gumenjaka kao članovi regatnog odbora, spasili crnogorsku posadu i jedrilicu Black Mystery, skipera Saše Kekovića, od nasukavanja na hrid i mogućih posljedica.

Naime, zbog orkanskog vjetra, velikih valova i nevremena koji su znatno otežavali natjecanje, svega 200m od cilja, jedrilici Black Mystery puknuo je 'krmeni štraj' a ona se zajedno s posadom našla na samo pola metra od stijena pod Sustipanom i u ozbiljnoj pogibelji. U iznimno dramatičnoj situaciji, nesebično i trenutačno reagirali su jedriličari i treneri JK Labud iz Splita, Tonči, Vedran, Nikola i Dominik koji su na gumenjacima krenuli u bitku s nevremenom i pomoć crnogorskoj posadi. Zanemarivši okolnosti, hrabro i bez oklijevanja uz jedriličarske vještine, nadnaravnim su naporom, spriječili su da se posadi broda Black ne dogodi ništa ozbiljnije. Nesebično žrtvovanje za svoje sportskih kolege, Nikoli, Dominiku, Tončiju i Vedranu ne samo što je donijelo radost zbog sretnog ishoda, već i najveću nagradu HOO-a za fer odnos u športu 2010.