Posebno priznanje HOO-a

Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora dodjeljuje se vrsnim pojedincima i kolektivima iz sporta, medija, kulture i drugih područja, a čija djela dokazuju istinsku pripadnost sportskom dobru i olimpijskom pokretu. Prvo Posebno priznanje HOO-a dodijeljeno je 2004. godine, a dobio ga je sportski komentator i urednik Boris Mutić za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti. 

Osim nogometaša, u godini fantastičnih uspjeha hrvatskog sporta još jedna je sportska družina dotaknula zvijezde - hrvatska teniska reprezentacija! Pobjedom u Davisovu kupu, Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Franko Škugor, predvođeni izbornikom Željkom Krajanom, ispisali su povijest i postali sinonim uspješnosti i sportske odvažnosti, svojstvene velikim momčadima koje dolaze iz malih država. Pokazali su koliko je sport, u njihovu slučaju - tenis, nepresušno vrelo energije koja mlade ljude uvijek vuče prema uspjehu. Na najbolji mogući način obilježili su dosadašnji format Davisova kupa. Hrvatskoj teniskoj reprezentaciji zato pripada Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta.

Dobitnici Posebnog priznanja HOO-a 2017. su televizijske emisije Sport nedjeljom i Istinom do gola za medijsku promociju sporta, te daljinska plivačica Dina Levačić iz Splita za sportski pothvat godine.

Dobitnici posebnog priznanja HOO-a 2016. su sportski kroničar i publicist Jurica Gizdić za osobit doprinos hrvatskoj sportskoj publicistici te urednik i novinar Bruno Kovačević za osobit doprinos promicanju sporta dokumentarnim filmom.