Zagreb, 28. lipnja 2021. - Samo 25 dana do središnjeg događaja godine - Olimpijskih igara u Tokiju, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po treći put je dodijelio Nagradu Milan Neralić, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini. Na taj način HOO je iznova simbolički potvrdio otkud sve kreće pri stvaranju vrhunskih hrvatskih sportaša, a što je prije nekoliko godina i inspiriralo na pokretanje Nagrade njezina utemeljitelja, glavnog tajnika HOO-a Sinišu Krajača.

 

Nagrada je dobila ime po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću, Slunjaninu koji je na OI-ju u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u mačevanju. HOO-ovu Nagradu Milan Neralić 2021. primili su: Luka Kalinić (Savez športova Vukovarsko-srijemske županije), Josip Šimunović (Zajednica sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije), Nikola Pemper (Zajednica sportskih udruga grada Otočca), Juro Horvat (Samoborski športski savez) i kao jedina udruga - Športska zajednica Osječko-baranjske županije. U ime spomenute udruge nagradu je primio njezin glavni tajnik Dubravko Ižaković. 

Nagrada Milan Neralić sastoji se od skulpture i plakete. Hrvatski olimpijski odbor je zajedno sa Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu raspisao Natječaj za izradu skulpture, a na njemu je pobijedio rad studenta Akademije Matije Gajića Puškarića. Skulptura prikazuje čin davanja mača koji vuče korijenje iz srednjeg vijeka te Neralićev žar i ljubav prema sportu i olimpizmu. I ove godine u dvorani hotela Westin bili su izloženi i drugi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti na mini-izložbi o sportu i dinamici pokreta.  

Ocjenjivačko povjerenstvo Nagrade Milan Neralić i ove godine je djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Zvjezdana Tuma-Pavlov, Ante Tanfara, Sanda Čorak i Siniša Krajač (članovi).

U znak zahvalnosti za pomoć u teškoj situaciji nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu, predsjednik Zajednice sportskih udruga Sisačko-moslavačke županije Josip Šimunović i tajnica Ljiljana Gavranović uručili su posebne zahvalnice HOO-u i Siniši Krajaču, istaknuvši da one predstavljaju "zahvalu na riječima i djelima". U obrazloženju je istaknuto:

"Gospodin Krajač pokrenuo je akciju Prijatelji na djelu, u kojoj je HOO u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Sisačko-moslavačke županije organizirao pomoć sportašima i sportskim udrugama na području stradalom od potresa. Kao privremeno rješenje podignut je šator za Gimnastički klub Petrinja i jedan manji multifunkcionalni šator. Stradalim klubovima i sportašima uplaćene su donacije za pomoć u ukupnom iznosu od 350.000 kuna te je potpuno obnovljena hrvačka dvorana u Petrinji. Osigurano je i vozilo te osobna pomoć za nekoliko stradalih sportaša i sportskih djelatnika. U donacijama su sudjelovali Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbori, županijske i sportske zajednice, Crnogorski olimpijski komitet, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Banka Krajowego iz Poljske i Hrvatski vaterposki savez."

Na svečanosti dodjele Neralićeve nagrade Hrvatski olimpijski odbor je dodatno apostrofirao činjenicu da su među dobitnicima najviše Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2020. godinu i dvoje iznimno vrijednih djelatnika HOO-a - voditeljica Programa zdravstvene skrbi i prehrane sportaša Mimi Vurdelja i pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe nacionalnih sportskih saveza Neven Šavora. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uručili su im prigodne darove.

- Nema većeg priznanja od onoga kada vas za neku nagradu nominiraju sami sportaši, a upravo to se meni dogodilo - kazala je Mimi Vurdelja, dok je Neven Šavora naglasio da se i od prolongirane dodjele Bučarove nagrade do danas puno toga napravilo za dobrobit hrvatskog sporta.  

Svečanost dodjele Nagrade Milan Neralić 2021. sjajnim su izvedbama obogatili studenti Glazbene akademije: Nives Županić Tica (flauta), Jasmina Bojić (violina), Filip Vitko (viola) i Stin Lebar (violončelo). (hoo/vk)