Nagrada Milan Neralić

Nagrada HOO-a Milan Neralić utemeljena je u ožujku 2019. godine za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini u području znanstvenog, stručnog i/ili pedagoškog rada, te poticanje tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži ili sportsko-rekreacijske aktivnosti stanovnika lokalne sredine.

 

Nagradu predstavlja skulptura koja ima simboličku poveznicu s prvim Hrvatom osvajačem olimpijskog odličja Milanom Neralićem (bronca u mačevanju na OI Pariz 1900.), a njezin sastavni dio je i pisana povelja. Svake godine povodom Svjetskog dana sporta dodjeljivat će se do pet nagrada, od kojih najmanje jedna udruzi ili drugoj pravnoj osobi u sportu na lokalnoj razini.

 

Pravilnik o dodjeli Nagrade HOO-a Milan Neralić

Pravilnik o dodjeli Nagrade HOO-a Milan Neralić - izmjena

Zagreb, 30. rujna 2020. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u zagrebačkom hotelu Westin svečanost dodjele Nagrade Milan Neralić, namijenjene pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj sporta na lokalnoj razini. To je drugo izdanje nagrade koju je inicirao voditelj HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću (bronca u mačevanju na OI u Parizu 1900.).

Zagreb, 26. svibnja 2020. - Članovi Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na svojoj su 39. sjednici u Zagrebu razmatrali i materijale o Nagradi Milan Neralić 2020., koja se dodjeljuje pojedincima ili sportskim zajednicama za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Prihvaćena je i izmjena Pravilnika u točki 1.2./ čl. 7, koja se odnosi na vremenske preduvjete koje trebaju ispunjavati pojedinačni kandidati (20 godina djelovanja u sportu i 60 godina starosti) ili sportske udruge (20 godina djelovanja).

Zagreb, 4. lipnja 2019. - Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po prvi put je dodijelio Nagradu Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Laureati su: Anton Peruško (Sportska zajednica Istarske županije), Slobodan Gračaković (Zajednica sportova Primorsko-goranske županije), Emil Pravdić (Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije), Zlatko Lasan (ŽRK Dugo Selo '55) i jedna udruga - Sportska zajednica grada Zadra, u čije ime je priznanje primila njezina predsjednica Snježana Jurinić.