Nagrada HOO-a za "Fair play" 2008. dodijeljena je olimpijskoj jedriličarskoj posadi - klasa 49er u sastavu Petar Cupać, Pavle Kostov i trener Ivan Bulaja

Zahvaljujući Pavlu Kostovu, Petru Cupaću i njihovu treneru Ivanu Bulaji, danska posada Warrer/Ibsen osvojila je olimpijsko zlato u klasi 49er na Igrama XXIX. olimpijade 'Peking 2008'.

U olimpijskom formatu jedrenja, regata završava s plovom za odličja u koji ulazi najboljih deset prema dotad postignutim rezultatima. Hrvatska posada Kostov/Cupać nije se uspjela plasirati u plov za odličja, međutim 17. kolovoza njihov brod ipak je odjedrio taj zadnji plov olimpijske regate. Uvjeti na moru bili su zahtjevni, jak vjetar uz dosta neugodan val. Vodeći Danci Warer/Ibsen imali su prilično sigurno zlato u džepu i prije plova za odličja. Međutim, kojih petnaestak minuta prije starta danskom brodu puknuo je jarbol. U tom trenutku za njih je,činilo se, natjecanje bilo gotovo. Do starta je ostalo vrlo malo vremena, a njihov brod nije bio u stanju za natjecanje. No, hrvatska posada, jedna od devet koje se nisu plasirale u plov za odličja, bila je upoznata s njihovim problemom, i istog trenutka je reagirala na zamolbu Danaca te im posudila svoj brod. Tako su se Danci uspjeli vratiti na regatno polje i startati oko četiri minute nakon ostalih finalista, svega nekoliko sekundi unutar zadanog ograničenja za start. U konačnici – postali su olimpijski pobjednici.

Svi sudionici olimpijske regate u Pekingu bili su složni da je hrvatska ekipa pokazala pravi olimpijski duh i solidarnost na djelu. O njihovoj fair-play gesti, svjetski olimpijski pokret je odgovorio najvećim priznanjem Međunarodnog fair play odbora, nagradom Pierre de Coubertin - World Fair Play Trophy, u kategoriji „Act of Fair Play“. Nagrada im je dodijeljena u Istanbulu 26. siječnja 2009. godine.