Nagrada HOO-a za fair play

Nagrada HOO-a za fair play utemeljena je 2007. na inicijatvu Hrvatskog fair play odbora kojeg je osnovalo Vijeće HOO-a godinu dana ranije (2006.) iz redova hrvatskih olimpijaca i uglednika javne riječi.  Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za fair stav i postupak koji su izraz poštovanja i brige za druge.

 

Isticanje za kandidata najviše nagrade HOO-a u području fair playa trajno je otvoreno a na inicijativu Hrvatskog fair play odbora i HOO-a koji pozivaju sportaše, sportske djelatnike, novinare, sportske udruge, poštovatelje sporta i olimpizma da se proaktivno uključe u proces učenja o fair playu. Kandidature, s opisom konkretnog postupka ili djela mogu se poslati e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.r Pri odlučivanju o isticanju primjera fair playa dobro je voditi se načelima Manifesta Međunarodnog odbora fair playa u kojem među inim, stoji da „…. Fair play ne podrazumijeva samo pridržavanje pisanim pravilima već on opisuje ispravne stavove sportaša i sportašica i pravi duh njihovog ponašanja: pokazivanje poštovanja za druge i brigu za svoj tjelesni i mentalni integritet. Svaki sportaš koji se stavlja u položaj svog protivnika iskazuje fair play stav. Fair play je, prije svega, pitanje osobnog angažmana pojedinca...." /Manifest fair playa, Lausanne, 1998./

Nagrada HOO-a za fair play u 2018. dodijeljena je Marinu Rantešu, reprezentativcu u BMX freestyleu i osvajaču Svjetskog kupa 2018. godine. Nagradu mu je uručena na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 19. prosinca 2018. godine.

Zagreb, 15. studenoga 2017. - Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta (20. prosinca) bit će proglašeni najbolji sportaši i sportašice 2017. godine, a tom prigodom dodjeljuje se i Nagrada za fair play Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Nagrada HOO-a za fair play u 2016. dodijeljena je veslaču i osvajaču srebrne olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Damiru Martinu. Nagradu mu je uručena na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 20. prosinca 2016. godine.