Najveću nagradu HOO-a  Matija Ljubek 2019. a za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj, dobili su Košarkaški klub DOŠK Drniš, Vinko Dobrić, Teniski klub Osijek, Hrvatski veslački savez i Rukometni klub Lokomotiva.

KOŠARKAŠKI KLUB DOŠK DRNIŠ - utemeljen je prije 55 godina, a prvu utakmicu (te 1964. godine) odigrao je pod imenom grada - KK Drniš. Desetljeće i pol početnog djelovanja klub nije imao dvoranu, igralo se na otvorenom, na drniškoj “Podvornici”. Sportski zanesenjaci, poput Dragana Županovića, Joška Novaka i drugi, pomagali su klub i brinuli se za njegov opstanak. Izgradnjom sportske dvorane u sklopu osnovne škole, stekli su se uvjeti za novi uzlet pa se razdoblje do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća naziva i “zlatnim dobom” drniške košarke. U Domovinskom ratu grad i dvorana su devastirani, ali je ubrzo nakon oslobođenja i povratka Drnišana u svoj grad, obnovljen i rad kluba. Danas KK DOŠK DRNIŠ okuplja više od 150 članova, što je vrlo respektabilna brojka za gradić od 2000 stanovnika. Klub se natječe u A-2 ligi jug i nositelj je kvalitete na svome području. A upravo to područje podarilo nam je košarkaške velikane kao što su Stojko Vranković, Mihovil Nakić, Veljko Petranović, Ivan Sunara, Joško Vukičević…

 

 VINKO DOBRIĆ rođen je 6. srpnja 1951. u Trogiru. Bivši je uspješni odbojkaš, a kasnije trener i sportski djelatnik. Karijeru je započeo kao 12-ogodišnjak u Kaštel Novom, a dolaskom na studij u Zagreb, prešao je u redove HAOK Mladost. Kao član zagrebačke Mladosti Dobrić je osvojio četiri naslova državnog prvaka i četiri naslova pobjednika Kupa. U dresu reprezentacije bivše države nastupio je 120 puta te osvojio dvije europske bronce i tri mediteranska zlata. Bio je dugogodišnji član veteranske momčadi HAOK Mladost, a od umirovljenja, 2016. godine, predavač je i savjetnik, uvijek na raspolaganju hrvatskoj odbojci.

Ukupno gledano, povezanost Vinka Dobrića sa Zagrebačkim odbojkaškim savezom (ZOS) traje već 48 godina, a djelovanje u hrvatskoj odbojci - više od pola stoljeća.

 

TENISKI KLUB OSIJEK - osnovan je 1919. godine i u ožujku ove godine obilježio je stoljeće postojanja. Godine 1924. klub je sudjelovao u osnivanju Jugoslavenskog teniskog saveza u Zagrebu, kao jedan od sedam suosnivača. Iste godine Osječani su pokrenuli Otvoreno prvenstvo Slavonije, turnir koji je doživio čak 72 izdanja, a na njemu su pobjeđivale i teniske legende, poput Josipa Palade i Dragutina Mitića.

Članovi ovog osječkog kluba redovito i uspješno nastupaju na državnim natjecanjima, a njihov dom sa osam terena u Perivoju kralja Tomislava danas je dio Teniskog centra Osijek, najveće teniske oaze u gradu na Dravi. Brojna su velika imena prošla kroz TK Osijek, a najviše ga je proslavila Donna Vekić, trenutačno 20. igračica svjetske (WTA) ljestvice.

 

HRVATSKI VESLAČKI SAVEZ (HVS) - od utemeljenja 1939. godine HVS je krovna udruga veslačkog sporta, a veslanje jedan od sportova s najduljom tradicijom u Hrvatskoj. Prvo državno prvenstvo HVS je organizirao   1940. godine na Savi u Zagrebu, kao prvenstvo Banovine Hrvatske, a to natjecanje pod ingerencijom HVS-a danas se održava na zagrebačkom RŠC Jarun. Hrvatski veslači ostavili su dubok trag u nastupima za bivšu državu, a od državne samostalnosti pod vlastitom su trobojnicom sudjelovali na svim olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima. U trofejnoj kolekciji dominiraju olimpijsko zlato, tri srebra i bronca, 17 svjetskih odličja, od kojih sedam zlatnih, te brojne druge medalje i priznanja hrvatskih veslača i veslačica s prestižnih svjetskih regata.

 

RK LOKOMOTIVA - osnovan je 1949. godine i u veljači ove godine proslavio je 70. obljetnicu djelovanja. U trofejnoj klupskoj povijesti rukometašice Lokomotive su 11 puta bile prvakinje bivše države, a osam puta su osvojile Kup. Naslov hrvatskih prvakinja osvojile su tri puta, a pet puta su bile najuspješnije u Kupu. U najtežim godinama klupskog djelovanja, ratne 1991., RK Lokomotiva je trijumfirala u Kupu IHF-a. Godine 2017. u klub je stigao još jedan međunarodni trofej - EHF Challenge kup. Trenutačno je u klubu 135 rukometašica svih uzrasta, 300 djevojčica je u školi rukometa, a klupske ekipe nastupaju u 15 različitih ligaških natjecanja. S ukupno osam angažiranih rukometnih trenera klub danas radi na čak 18 lokacija u gradu Zagrebu. Lokomotiva je dala brojne velike igračice (četrdesetak hrvatskih reprezentativki) od Nade Vučković - Šmucike do Klaudije Bubalo i novih sjajnih naraštaja.