Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2008. 

 

Marijan KRALJEVIĆ

Počasni predsjednik Hrvatskog body building saveza , završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i magistrirao u području kaznenog prava. Rodio se 29. studenoga 1936. godine u Zagrebu. Sportom se počeo baviti 1953. godine pokazujući veliki interes jednako prema dizanju utega, judu i streljaštvu. Najveće uspjehe postigao je u dizanju utega - bio je višestruki hrvatski i jugoslavenski prvak i rekorder. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri bio je ne samo aktivni natjecatelj, već i trener u dizanju utega (DK Osijek i DK Metala/Zagreb) ali i u judu i streljaštvu. Kao sportski dužnosnik dao je veliki doprinos utjecaju hrvatskog sporta u tadašnjim jugoslavenskim uvjetima. Tada je obnašao dužnost predsjednika Dizačkog saveza Hrvatske i Jugoslavije, glavnog tajnika Jugoslavenskog olimpijskog odbora (JOK), te člana predsjedništva i skupštine JOK-a. U osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. Marijan Kraljević ima aktivnu ulogu i preuzima dužnost prvog predsjednika Nadzornog odbora s mandatom od 1991. do 1995. Danas je na dužnosti počasnog predsjednika Hrvatskog body building saveza. Osnivač je prve detektivske agencije i zaštitarske organizacije u Hrvatskoj. Jedan je od utemeljitelja specijalnih hrvatskih postrojbi (njihov instruktor i demonstrator) u Lučkom pokraj Zagreba u najtežim trenucima hrvatske samostalnosti. Dobitnik je najvećeg svjetskog priznanja Svjetske federacije za body building i fitness (IFBB); zlatne medalje IFBB-a za doprinos i podršku razvoju body buildinga u Hrvatskoj.
Predlagatelj: Hrvatski body building savez.

Dragan MILANOVIĆ

Redovni profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rodio se 29. kolovoza 1948. godine u Slavonskom Brodu. Doktorirao je na području kinezioloških znanosti. Osim što je redovni profesor na Kineziološkom fakultetu, posljednji deset godina redovni je predavač i jedan od voditelja na poslijediplomskim studijima na Kineziološkom fakultetu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te gostujući predavač na kineziološkim fakultetima u Ljubljani, Sarajevu i Kijevu, te Bugarskoj nacionalnoj sportskoj akademiji u Sofiji i Institutu za sport u Netaniji u Izraelu. Sportom se počeo baviti u veljači 1965. godine igrajući košarku za BSK Slavonski Brod, kasnije za 'Čelik' iz Križevaca. No, košarka nije bila jedini sportski izbor Dragana Milanovića. Aktivno se bavio atletikom u zagrebačkom klubu 'Mladost', rukometom u RK 'Slavija' iz Petrinje te RK 'Vihor' iz Zagreba. Nakon aktivne sportske karijere, u potpunosti se posvetio stručnom i znanstvenom radu u sportu. Svoj stručni doprinos ugradio je u uspjehe generacija u odbojci, košarci, vaterpolu, rukometu, boćanju i nogometu kao član stručnih timova nacionalnih reprezentacija i klubova. Istodobno sudjeluje u radu projektnih timova Zagrebačkog športskog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora u području razvoja i unapređenja sporta. Autor i koautor je brojne stručne literature, od kojih je većina prevedena na engleski jezik. Kao znanstvenik u području kineziologije, objavio je više od 100 radova u kojima uspješno analizira probleme iz područja kineziološke antropologije. Jedna od važnijih znanstvenih funkcija i uspjeha Dragana Milanovića je pokretanje i organizacija četiri Međunarodne znanstvene konferencije o kineziologiji održane 1997., 1999., 2002. i 2005. godine. Dobitnik je Državne nagrade sporta 'Franjo Bučar' (1994), nositelj titule počasnog doktora znanosti na Sveučilištu za fizičku kulturu i sport u Kijevu, Ukrajina (2000); dobitnik je državne nagrade za znanost Hrvatskog sabora (2006) te Nagrade grada Zagreba koju dodjeljuje Gradska skupština (2006).
Predlagatelj: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Zorislav SREBRIĆ

Glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, diplomirani pravnik i viši nogometni trener, rodio se 28. veljače 1940. godine u Petrinji. S nogometom, kojem je vjeran punih 53 godine što kao igrač, što kao sportski djelatnik ili dužnosnik, počeo se baviti 1955. godine. Kao aktivni igrač, bio je član omladinske i mlađe momčadi NK Dinamo Zagreb. Kao ugledni član stručnih i tehničkih komisija, te kao predsjednik, obnašao je dužnosti u Zagrebačkom sportskom savezu, Hrvatskom nogometnom savezu, NK Dinamo Zagreb, a bio je i predstavnik HNS-a u tijelima NSJ-a. Bio je član organizacijskog odbora Mediteranskih igara u Splitu 1979. i Univerzijade u Zagrebu 1987. U dužem razdoblju svog djelovanja bio je amaterski nogometni djelatnik te tek 1991. godina preuzima profesionalnu funkciju direktora NK Dinamo, a do tada je profesionalno radio kao direktor Osiguravajućeg društva 'Triglav' iz Zagreba (1967-1991). Od 1994. godine dolazi u HNS i preuzima dužnost tehničkog direktora svih hrvatskih nogometnih reprezentacija. Na dužnost glavnog tajnika HNS-a izabran je 1998. godine, a tu funkciju obnaša i danas. Bio je izbornik omladinske nogometne reprezentacije HNS-a (1968-1976); trener B i U-21 reprezentacija bivšeg NSJ-e (1968-1981) te izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije (1976-1980). Svojim profesionalnim djelovanjem Zorislav Srebrić dao je značajan doprinos afirmaciji pozitivnih vrijednosti sporta i nadasve poštivanje fair play odnosa. Dobitnik je brojnih priznanja među kojima je najveće priznanje Hrvatskog nogometnog saveza, Trofej pomlatka HNS-a i Zlatnu plaketu HNS-a 1992. godine te visoko priznanje UEFA-ine komisije za natjecanje nacionalnih reprezentacija za njegov odnos spram vrijednosti nogometa i sporta u cijelosti.
Predlagatelj: Hrvatski nogometni savez

Tomislav ŠEPEC

Predsjednik Zagrebačkog športskog saveza, diplomirani ekonomist rodio se 20. travnja 1941. godine u Zagrebu. Sportom se počeo baviti 1957. godine igrajući rukomet u Sportskom društvu 'Polet' V. Gimnazije u Zagrebu, a streljaštvom se bavi od 1958. godine. Natjecao se za brojna zagrebačka streljačka društva kao što su 'Mladost' 'Bojan Ogrizović' 'Centar' te 'Končar Zagreb 1786'. Kao sportski djelatnik i dužnosnik u Hrvatskoj obnašao je brojne upravljačke i izvršne zadaće. U novijoj hrvatskoj povijesti sporta bio je glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza (1991-1993), član Izvršnog odbora ZŠS-a, a od 2004. je na dužnosti predsjednika ZŠS-a. Tomislav Šepec bio je član osnivačke skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. i od tada je djeluje kao član brojnih Komisija i Odbora HOO-a osobito u području razvoja vrhunskog sporta i statusa sportaša. Kao predavač surađuje s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Društvenim veleučilištem u Zagrebu te Hrvatskom olimpijskom akademijom. Tomislav Šepec gotovo je 20 godina jedan od utjecajnijih članova Europske streljačke federacije (ESC) a od 2001. i njen dopredsjednik. U Međunarodnoj streljačkog federaciji (ISSF) u kojoj djeluje od 1993. godine, od 2002. predsjednik je Odbora za pušku. Bio je član organizacijskih odbora brojnih streljačkih natjecanja u Hrvatskoj i svijetu te tehnički delegat na svjetskim i europskim streljačkim prvenstvima od 1991. godine. Kao međunarodni sudac najvišeg ranga bio predsjednik i član sudačkog žirija za natjecanja u streljaštvu (puška) na Olimpijskim igrama u Barceloni 92., Atlanti 96., Sydneyu 2000., Ateni 2004. i Pekingu 2008. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima plakete povodom 200 godina streljaštva (1984.); dobitnik je Državne nagrade sporta 'Franjo Bučar' (1995.), nagrade Blue Cross ISSF-a (2008.)
Predlagatelj: Zagrebački športski savez


ŠPORTSKO DRUŠTVO „PRIMORJE '08“, Rijeka

Športsko društvo „Primorje '08“ osnovano je 1908. pod nazivom Hrvatski športski klub Victoria, u kojem su tada djelovale sekcije kuglanja, mačevanja, plivanja, boksa, planinarenja, a nešto kasnije osnovana je i vaterpolska sekcija. Od 1945. godine klub mijenja ime u Plivački klub 'Primorje', a od 1991. godine formira se ŠD 'Primorje '08' sa tri kluba – plivački klub 'Primorje Croatia Osiguranje', vaterpolski klub 'Primorje Erste banka' i klub sinkroniziranog plivanja 'Primorje Aqua Maris'. Danas slavi 100 obljetnicu djelovanja a najsjajnije mjesto u sportskoj povijesti imaju plivači i vaterpolisti koji su osvojili ukupno devet olimpijskih medalja. Niz su započeli vaterpolisti legendarni Zdravko Ćiro Kovačević i Jobo Kurtini a nastavili Zoran Mustur i jedini zlatni olimpijac Zoran Roje, te nedugo zatim Igor Hinić, Damir Glavan i plivač svjetske reputacije Duje Draganja srebrni iz Atene. No, to nisu sva imena koja su obilježila kako riječki, hrvatski tako i međunarodni sport. Sportaši iz sastava Športskog društva 'Primorje '08', na svjetskim prvenstvima osvojili su sedam, a na europskim prvenstvima i mediteranskim igrama 50 medalja. Njima u čast, kao i svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli rezultatima, Društvo se odužilo posebnom monografijom „Prvih sto godina“ Victoria – Primorje 2008. godine. Društvo je dalo velik i nemjerljiv doprinos zdravom razvoju i sportskom odgoju djece. Kroz klupsku školu plivanja, vaterpola i sinkroniziranog plivanja koje je najmlađe u sastavu Društva do sada je više od 35000 djece najmlađeg uzrasta svladalo vještinu plivanja i upućeno u korisnost bavljenja športom. Uz to članovi Društva bili su osnivači raznih športskih aktivnosti i pokretači brojnih športskih klubova u raznim krajevima Hrvatske. Stoljeće postojanja obilježeno je kontinuiranim rastom i razvojem društva, zajedništvom i vrhunskim sportskim rezultatima te je ostavilo neizbrisiv trag u razvoju riječkog i hrvatskog sporta.
Predlagatelj: Izvršni odbor za obilježavanje 100. obljetnice ŠD „Primorje '08“