Dobitnici Trofeja HOO-a 1997. (od 2000. Nagrada HOO-a Matija Ljubek)


1. VLADIMIR FINDAK

Rođen 22. prosinca 1937 godine u Zagrebu, po zanimanju profesor, zaposlen na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Športom se počeo baviti 1. srpnja 1947. godine u PK "Naprijed" Zagreb, NK "Lokomotiva" Zagreb, DTO "Partizan" VII Zagreb, te RK "Moslavina" Kutina. Po završetku natjecateljske karijere počeo se baviti društveno-športskim radom, te je obnašao više funkcija kao načelnik DTO "Partizan", predsjednik Komisije za fizičku kulturu, predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture, predsjednik Saveza pedagoga fizičke kulture Hrvatske i dr.

Osim toga bio je trener u atletici, rukometu, nogometu i plivanju, te rukometni sudac. Do sada je objavio i veliki broj stručnih i znanstvenih radova od čega 33 knjige, 87 znanstvenih radova, 172 stručna rada i dr. Dobitnik je velikog broja športskih i društvenih priznanja, kao što su nagrada Saveza pedagoga fizičke kulture Hrvatske, godišnja nagrada "Franjo Bučar" i dr. Sada živi u Zagrebu, te obnaša funkciju predsjednika Hrvatskog saveza za športsku rekreaciju "Sport za sve"


2. STJEPAN KORBAR

Rođen 7. rujna 1931. godine u Zagrebu, po zanimanju diplomirani je ekonomista u mirovini. Športom se počeo baviti u svibnju 1947. godine u Veslačkom klubu "Sava", a bavio se još nogometom (NK "Milicioner" i "Borac") te rukometom (RK "Zagreb").
Po završetku aktivnog bavljenja športom posvetio se trenerskom pozivu kojim se bavio punih 31 godinu, pa je poznat kao trener RK "Zagreb" u periodu od 1958-1964, 1965-1970. 1995-1980 i RK "Badel 1862 Zagreb" 1990-1991.
Objavio je knjigu "Praktikum za rukometne trenere". Dobitnik je velikog broja športskih priznanja, između ostalih i priznanje Rukometnog saveza grada Zagreba i hrvatskog rukometnog saveza.
Sada živi u Zagrebu, te obnaša funkciju predsjednika Stručnog savjeta RK "Badel 1862 Zagreb"


3. MILAN TUMARA

Rođen je 30. lipnja 1933 godine u Rijeci, po zanimanju je diplomirani ekonomista u mirovini.
Športom se počeo baviti 1946. godine i to skijanjem i planinarstvom. Bio je član SKI kluba "Rijeka", SKI kluba "Brodokomerc", SKI kluba "Torpedo" te PD "Primorje i PD "Platak". Osnivač je više skijaških klubova i planinarskih društva u Županiji primorsko-goranskoj.
Kao društveno - športski djelatnik djelovao je na više funkcija - predsjednik SKI kluba "Rijeka", član Skupštine HSS-a, potpredsjednik Skijaškog saveza bivše Jugoslavije, u četiri mandata bio je član Riječkog športskog saveza, ranije SOFK-e Rijeke.
Objavio je veliko broj radova u športu. Dobitnik je mnogih športskih nagrada i priznanja, te je između ostalih dobio priznanje Hrvatskog skijaškog saveza, te godišnju nagradu "Franjo Bučar" za 1993. godinu.
Sada živi u Rijeci, te obnaša funkciju doživotnog počasnog predsjednika SKI kluba "Rijeka".


4. RUKOMETNI KLUB "METKOVIĆ RAZVITAK", METKOVIĆ

Osnovan je 29. rujna 1963. godine.
Formiranjem, klub ubrzo postaje član tadašnjih republičkih liga, a transformacijom u 4 II lige 1978/79. godine odlazi kao pobjednik u kvalifikacije za ulazak u I. tadašnju saveznu ligu, kad postaje prvi put prvoligaš.
Danas je momčad veoma stabilan prvoligaš i njen najveći uspjeh je ovogodišnji ulazak u europska natjecanja.
Školovanjem velikog broja trenera, kasnije su se stvorile generacije rukometaša, a posebno jedna cijela generacija koja danas čini okosnicu hrvatske reprezentacije. Danas dolazi cijela jedna nova generacija rukometaša, a posebno izdavajamo Dominikovića, Bjeliša uz već poznate - Obrvana, Ćavara, Jelčića, Golužu, itd.
Posebno je važno istaći odgoj i okupljanje mladeži u klubu, koji je svojom besprijekornom organizacijom odgojio dio mladeži sa ulica, a sve generacije rukometaša u tridesetpetogodišnjem postojanju kluba, danas su ugledni građani grada Metkovića. Dio bivših rukometaša danas se nalaze na visokim državnim funkcijama.


5. VESLAČKI KLUB "JADRAN" RIJEKA

Osnovan je davne 1922. godine.
U Županiji Primorko-goranskoj jedini veslački klub koji 75 godina neprekidno djeluje na odgoju veslača i omasovljenju veslačkog športa. Iz godine u godinu okuplja 250 i 300 veslača svih uzrasta.
Veslači ovog kluba kluba bili su učesnici tri olimpijade i to u Montrealu, Tokiju i Barceloni. Osvajači su više medalja na svjetskim prvenstvima u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.
Višestruki su pojedinačni prvaci Hrvatske, kao i ekipno. Zadnjih peg godina u vrhu su hrvatskog veslanja.
Veslački klub "Jadran" je dvostruki dobitnik nagrade Grada Rijeke najuspješniji klub u gradu Rijeci, posljednji put je nagrada dodjeljena 1996. godine.