Dobitnici Trofeja HOO-a 1998. (od 2000. Nagrada HOO-a Matija Ljubek) - Milan Antolković, Veljko Bakšun, Mihovil Dorčić, Joško Murat i  Biciklističko društvo "SLOGA" Varaždin


Milan Antolković

Rođen je 12. rujna 1915. godine u Zagrebu. Po zanimanju je viši športski trener za nogomet, u mirovini. Nogometom se počeo baviti 1929. godine u NK "Maksimir" iz Zagreba, gdje je igrao do 1932. godine. Karijeru je nastavio igranjem nogometa u NK "Građanski" iz Zagreba s kojim je osvojio tri državna prvenstva. Igrao je i za reprezentaciju Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije. Osim s nogometom bavio se atletikom ("Concordija") i stolnim tenisom (SK "Poštar") a ujedno je nastupao za stolnotenisku reprezentaciju Jugoslavije.

 

Po završetku natjecateljske karijere počeo se baviti trenerskim pozivom u NK "Jedinstvo" Zagreb i NK "Lokomotiva" Zagreb. Od 1952. do 1966. godine bio je trener svih momčadi (od juniorskih do prve momčadi) u NK "Dinamo" Zagreb, s kojima je osvojio i dva državna kupa, te jedanput bio finalist Kupa velesajamskih gradova (1963). U tom razdoblju bio je i član tročlane selektorske komisije Nogometnog saveza Jugoslavije i trener reprezentacije. Osim toga obnašao je dužnost člana i predsjednik Izvršnog odbora Saveza nogometnih trenera Hrvatske, a bio je i član Izvršnog odbora i potpredsjednik Saveza nogometnih trenera Jugoslavije. Dobitnik je mnogobrojnih športskih i društvnih priznanja od kojih navodimo Nagradu fizičke kutlure Grada Zagreba 1984., Zaslužni nogometni radnik NSJ 1977., Zlatna plaketa SNTJ, te Nagrada fizičke kulture općine Maksimir. 
(+Preminuo 27. lipnja 2007. u Zagrebu) 

 

Veljko Bakašun

Rođen 14. lipnja 1920. godine u Splitu. Po zanimanju je diplomirani inženjer brodogradnje, u mirovini.
Športom se počeo baviti 1934. godine. Kao natjecatelj bavio se vaterpolom, te je nastupao za PK "Jadran" iz Splita, s kojij je kao junior osvojio juniorsko državno prvenstvo 1937.godine. Godine 1946, 1947, 1948, 1954. 1957. kao član PK "Jadran"osvojio je državno prvenstvo bivše Jugoslavije. Sudionike je Olimpijskih igara u Londonu 1948. i Helsinkiju 1952. kada je kao član državne reprezentacije sudjelovao u osvjanju srebrne medalje. Gospodin Veljko Bakašun sudionike je tri Europska prvenstva koja su se održala u Monte Carlu 1947., Beču 1951., gdje je osvojena brončana medalja, kao i u Torinu 1954. gdje je osvojena srebrna medalja. Također je sudjelovao u osvajanju zlatne i srebrne medalje na Balkanskim igrama 1946. i 1947. godine. Osim vaterpolom bavio se jedriličarstvom, te je nastupao za JK "Jadran" iz Splita s kojim je više puta osvajao prvo mjesto i to: Viška regata (1961, 1973, 1974, 1975.), Podgorska regata (1975.) te Regata oko Sušca (1976.). I danas je još uvijek aktivni natjecatelj u klasi Krstaš.
Po završteku natjecateljske karijere obnašao je funkciju tajnika JK "Labud" Split. Bio je predsjednik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva klasa Finn 97, koje je organizirao Hrvatski jedriličarski savez. Predsjednik je JK "Labud" Split, kao i predsjednik Skupštine Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Dobitnik je mnogih športskih i društvenih priznanja, kao što su Priznanje za zasluge u državnoj vaterpolo reprezentaciji PSJ 1955.,Plakete za zasluge PSJ 1957., Plakete za zasluge JOK-a 1969. , Priznanja za zasluge SFK Hrvatske 1970., Trofeja Splitskog saveza športova 1998. godine i drugo. 
(+Preminuo 17. srpnja 2007. u Korčuli) 


Mihovil Dorčić

Rođen 12.ožujka 1938. godine u Baški na Krku. Po zanimanju je diplomirani pravnik, zaposlen u Croatia-line Rijeka.
Plivanjem se počeo baviti 1947. godine u Plivačkom klubu "Primorje" iz Rijeke Tijekom natjecateljske karijere, koja je trajala pune 22 godine, ostvario je vrhunske športske domete i brojne plivačke rekorde kao državni reprezentativac, sudionik Olimpijskih igara 1960. u Rimu, Europskih prvenstava 1958. i 1961., Mediterasnkih igara 1959., te Univerzijade 1959., 1961., i 1963. Bio je višestruki državni prvak na 100 i 200 m leđno.
Po završetku natjecateljske karijere počeo se baviti društveno-športkim radom, te je između ostalog obnašao posao trenera i predsjednika Plivačkog kluba "Primorje RB", dugogodišnji je predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza. Ujedno je obnašao dužnost člana Izvršnog odbora člana Izvršnog odbora Riječkog športskog saveza, člana Izvršnog odbora Zajednice športova Županije primorsko-goranske, te je udeno i član Izvršnog odbora Plivačkog kluba "Primorje RB" iz Rijeke.
Dobitnik je Državne nagrade "Dr. Franjo Bučar" za 1994. godinu, kao i Nagrade Grada Rijeke za 1994. Danas živi u Rijeci, te obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza.


Joško Murat

Rođen 2. prosinaca 1932. godine u Vrlici. Po zanimanju diplomirani pravnik, u mirovini.
Atletikom se počeo baviti 1948. godine u ASK "Split", iz kojeg prelazi 1953. godine u AK "Dinamo"iz Zagreba, gdje završava svoju natjecateljsku karijeru. Bio je vrhunski športaš i državni reprezentativac na 1500 i 5000 m, s visokim dometima na državnim, balkanskim i eurospkim prvenstvima.
Po završteku natjecateljske karijere počeo se baviti društveno-športskim radom, te je obnašao dužnost tajnika i predsjednika AK "Dinamo" Zagreb, predsjednika Zagrebačkog atletskog saveza, člana Izvršnog odbora AK "Zrinjevac" Zagreb, a ujedno je jedan od osnivača AK "Veteran" Zagreb.
Dobitnik je velikog broja športskih i društvenih priznanja, a 1958. godine proglašen je za najbolješ športaša Hrvatske. 1992. dobio je "Trofej Zagrebačkog saveza", AK "Zrinjevac" i Zagrebačkog atletskog saveza.


Biciklističko društvo "SLOGA" Varaždin

Osnovano je 24. lipnja 1897. godine.
Tijekom 100 godina postojanja Društvo je okupljalo bicikliste svih uzrasnih kategorija, tako da je masovnim obuhvatom kroz društvo prošlo gotovo petnaest tisuća biciklista od rekreacijskih aktivnosti do natjecatelja svih razina, od gradskih do državnih i međunarodnih.
Tako masovni stoljetni rad Biciklističkog društva "Sloga" rezultirao je brojnim visokim športskim rezultatima i dometima biciklista ovog društva na državnoj i međunarodnoj razini, što najbolje potvrđuju pojedinačni i ekipni klupski naslovi prvaka.
Danas Biciklističko društvo "Sloga" okuplja, preko stotinu biciklista sa naglašenim radom s mlađim uzrasnim kategorijama športaša i orijentacijom na daljni razvoj jačanja varaždinskog i hrvatskog biciklističkog športa i postizanje vrhunskih športskih dostignuća u biciklizmu.