Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2001. - Ante Žaja, Zlatko Pasarić, Franjo Vidaković, Ante Kostelić i Zagrebački nogometni savez

 


Ante ŽAJA, Split

Rodio se 18. studenog 1941. godine u Šibeniku, pravnik s pravosudnim ispitom. Od 1991. do 1993. aktivni sudionik Domovinskog rata. Počinje kao nogometaš 1957. godine u HNK Šibenik. Od 1961. do 1970. godine u HNK Hajduk, potom kao profesionalni igrač u Francuskoj završava nogometnu karijeru 1973. godine. Osim u nogometu aktivno je djelovao u judu. Od 1993. do 1998. godine radio je u Poglavarsku grada Splita kao rukovoditelj Sektora za sport. Od 1998. godine do danas obnaša dužnost predsjednika Splitskog saveza sportova. Član je uprave HNK Hajduk od 2000. Svojim djelovanjem nastoji splitskom sportu osigurati ono mjesto u životu grada koje svojim rezultatima zaslužuje. U njegovom djelovanju posebno se ističe napor za osposobljavanje za rad sportskog centra na Poljudu, razumijevanje za teško stanje u splitskom sportu i posebna pomoć tzv. malim sportovima te skrb o izgradnji objekata sportske rekreacije.
Predlagatelji: HNK Hajduk i Splitski savez sportova


Zlatko PASARIĆ, Rijeka

Rodio se 24. svibnja 1940. u Dubrovniku, inženjer elektrotehnike, trener veslanja i sudionik Domovinskog rata. Sportom se bavi od 1955. godine kao član Veslačkog kluba “Jadran”, Rijeka na raznim dužnostima, izbornik za veslače juniore, član organizacijskih odbora SP u veslanju u Zagrebu i Bledu, MI u Splitu 1979., Univerzijadi 1987. i SVI 1999. Kao međunarodni sudac FISA – nominiran u sudački žiri na sedam SP i dviju OI. Član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza u nekoliko mandata. Predsjednik Nadzornog odbora HVS od 2000. Od 1980. do 1988. član Predsjedništva Saveza za fizičku kulturu Hrvatske, u mandatnom razdoblju 1981/82. - predsjednik. Član Predsjedništva i Izvršnog odbora Saveza za fizičku kulturu Rijeke u više mandatnih razdoblja, u razdoblju 1983/84.- predsjednik. Od 1985. do 1989. član je Savjeta lista «Sportske novosti». Član je Streljačkog kluba «Viktor Lenac». Od 2000. godine član je Skupštine lokalnih sportskih zajednica HOO-a, Županijskog streljačkog vijeća PGŽ.
Predlagatelj: Riječki sportski savez


Franjo VIDAKOVIĆ, Osijek

Rodio se 26.12.1930. u Osijeku, nastavnik tjelesnog odgoja i zemljopisa i trener odbojke. U sportu počinje kao odbojkaš 1945. godine. Natjecao se za OK «Jedinstvo»,«Slavonija», «Tekstilac», »Željezničar», «Elektra» Osijek i «Lokomotiva». Godine 1957. postaje trener odbojke i radi u ŽOK «Lokomotiva» Zagreb,«Elektra» Osijek i MOK «Željezničar» Osijek. Međunarodni je sudac od 1955. godine. U sudačkoj karijeri bilježi 350 domaćih i 150 međunarodnih utakmica, među kojima se nalazi OI u Munchenu, Svjetska prvenstva u Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj,Rumunjskoj, te niz europskih prvenstava i drugih značajnih međunarodnih odbojkaških natjecanja. Kao savjetnik za tjelesni odgoj utjecao na formiranje studija tjelesnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Osijeku, inicirao je i vodio izgradnju sportske dvorane «Zrinjevac» i novog objekta veslačkog kluba «Iktus» u Osijeku. Bio je tajnik Nogometnog saveza Osijek, profesionalni tajnik Saveza sportova grada Zagreba, savjetnik za tjelesni odgoj u Zavodu za školstvo Slavonije i Baranje, tajnik Saveza sportova Slavonije i Baranje,osnivač i prvi rukovoditelj uprave sportskih objekata grada Osijeka. Bio je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza. Dobitnik priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1995. godine. Predlagatelji: Zajednica sportskih udruga grada Osijeka
Zajednica sportskih udruga i saveza osječko-baranjske županije
(+Preminuo 24. travnja 2012. u Belišću) 


Ante KOSTELIĆ, Zagreb

Rodio se 11.8.1938. godine, diplomirani viši trener skijanja. U sportu počinje 1950. godine kao natjecatelj u nekoliko sportova, od rukometa, plivanja do skijanja. Bio je natjecatelj rukometnih klubova «Polet»,«Mladost» «Zagreb»,ASHC «Cannes»,plivačkog kluba «Mladost» i skijaškog kluba «Rade Končar». Od 1975-1990. godine rukometni je trener. U tom razdoblju Ante Kostelić rado ističe dobru suradnju i podršku grada Osijeka i njegove sportske sredine u radu s ženskim rukometnim klubom «Osijek». Od 1982.do 1983. te od 1990. godine do danas, skijaški je trener. Aktivni je član brojnih športskih udruga, ASHC «Cannes», rukometnih klubova «Ivanić Grad», «Osijek», «Medveščak», Zagreb, «Pelister», «Partizan» Bjelovar, «Željezničar», Zagreb, "Trešnjevka», Zagreb, Celje, skijaških klubova «Medveščak» i «Zagreb» iz Zagreba te Hrvatskog skijaškog saveza. Trener Janice i Ivice Kostelić. Trenerski podvizi Ante Kostelića s Janicom i Ivicom Kostelić poznata je svjetskoj sportskoj javnosti.
Predlagatelj: Hrvatski skijaški savez


ZAGREBAČKI NOGOMETNI SAVEZ, Zagreb

Osnovan 8.9.1919. godine. Najstariji je nogometni savez u Hrvatskoj.

Klubovi ZNS u 2001. godini imaju ukupno 251 mladu momčad u stalnom sustavu natjecanja. Razvijenost, stručni rad i rezultati rada u klubovima ZNS-a očituju se i u radu 8 središnjih i 7 područnih nogometnih centara te 15 škola nogometa. Osnovni program Saveza je rad s mladima i organizacija kvalitetnog i racionalnog natjecateljskog programa kao baze za vrhunski sport. Osim natjecanja u seniorskoj konkurenciji, te izuzetno masovnog i vrlo raširenog sustava natjecanja mladeži u Hrvatskoj, ZNS je aktivno sudjelovao u osnivanju ženskih i malonogometnih klubova. ZNS sustavno djeluje na školovanju i stručnom usavršavanju trenerskog, sudačkog, delegatskog i liječničkog kadra. Aktivno djeluje na stvaranje kvalitetnih uvjeta za rad, održavanjem, izgradnjom i uređenjem nogometnih igrališta i pratećih objekata. Najznačajnije međunarodne uspjehe u seniorskoj konkurenciji postiže član ZNS, NK «Dinamo», nastupima tog kluba u domaćem prvenstvu kao i na međunarodnim natjecanjima ali i nastupima natjecatelja tog kluba u nogometnoj reprezentaciji Hrvatske. Od ostalih klubova ZNS-a, zapažene rezultate u 1. HNL ostvarili su NK «Zagreb» i NK «Hrvatski dragovoljac». S osnove tih rezultata u više su navrata sudjelovali u europskim natjecanjima. Niz igrača iz klubova ZNS-a, a posebno iz NK «Dinamo» nastupalo je u raznim reprezentacijama Hrvatske gdje su osvojene mnoge europske i svjetske medalje. Veliki broj igrača školovanih u klubovima ZNS-a danas igraju u najkvalitetnijim europskim klubovima.