Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora") dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području  sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" dodjeljivala se kao nagrada za životno djelo u području športa u znak priznanja i časti za osobit doprinos razvitku športa u Republici Hrvatskoj. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" predstavlja brončana statua bacača koplja. Sastavni dio "Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora" je bila pisana Povelja u kožnoj mapi. Nagrada se u pravilu uručivala na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta utemeljenog povodom priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora (17. siječnja 1992.)

Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Matija Ljubek" (na snazi od 2017.)

Najveću nagradu HOO-a  Matija Ljubek 2017. a za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj, dobili su Zrinko Gregurek i Dragutin Šurbek iz Zagreba, Zvjezdana Tuma Pavlov iz Osijeka, Vlaho Asić iz  Splita, te Sportsko ribolovno društvo Priroda Vinkovci. 

Dobitnici najveće nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u području sporta 2016. su olimpijka i nositeljica zlatnog odličja u rukometu (OI Los Angeles 1984) Mirjana Ognjenović, jedan od najuspješnih svjetskih teniskih trenera Nikola Pilić, sportski dužnosnik Milan Markežić (Poreč), Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac.

Dobitnici najveće nagrade HOO-a Matija Ljubek za životno djelo u  području sporta 2015. su olimpijka Erna Hawelka Rađenović, olimpijac Romano Bajlo, trener Ante Nakić, sportski dužnosnik Ivan Kralj te Građanski nogometni klub (GNK) Dinamo za nogometnu školu ustrojenu u prosincu 1957. godine.