Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora") dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području  sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" dodjeljivala se kao nagrada za životno djelo u području športa u znak priznanja i časti za osobit doprinos razvitku športa u Republici Hrvatskoj. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" predstavlja brončana statua bacača koplja. Sastavni dio "Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora" je bila pisana Povelja u kožnoj mapi. Nagrada se u pravilu uručivala na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta utemeljenog povodom priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora (17. siječnja 1992.)

Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Matija Ljubek" (na snazi od 2017.)

Zagreb, 10. listopada 2019. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) raspisao je natječaj za dodjelu Nagrade Matija Ljubek za 2019. godinu, koja će laureatima biti uručena na prosinačkom Velikom danu hrvatskog sporta. Tekst natječaja odaslan je nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama i drugim sportskim udrugama, a objavljen je i u Sportskim novostima, u izdanju od 9. listopada 2019. godine. Nagrada se sastoji od Povelje i skulpture Matije Ljubeka odljevene u bronci, rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Kandidati mogu biti zaslužni pojedinci, s najmanje 30 godina djelovanja u sportu ili u aktivnostima povezanim sa sportom, i udruge koje djeluju najmanje od 1990. godine.

Dobitnici najveće nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u području sporta 2018. su Vjekoslav Šafranić, Danko Jerković, Brako Omazić, Ante Tanfara te Rukometni klub Rudar iz Ruda.

Zagreb, 25. listopada 2018. - Hrvatski olimpijski odbor raspisao je natječaj za dodjelu Nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora „Matija Ljubek“ za 2018. godinu. Spomenuta nagrada predstavlja slijed nekadašnjeg HOO-ova priznanja, Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora. Spomenuta nagrada dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo u području sporta pojedincima i udrugama. Nagradu predstavlja pisana povelja i brončana skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice.