Ispis

Zagreb, 17. rujna 2019. - Svečanošću u tehničkom središtu, u hangaru na prostoru međunarodne Zračne luke u Zagrebu, nacionalna avioprijevoznička tvrtka Croatia Airlines obilježila je u utorak navečer 30. obljetnicu svog utemeljenja. Svečanost su uveličali i brojni uglednici iz svih područja društvenog života domovine, a uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, nazočili su ministar turizma Gari Cappelli, ministar državne imovine Mario Banožić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ujedno i izaslanik državne poglavarice Kolinde Grabar Kitarović.

Čelni čovjek Croatia Airlinesa, predsjednik Uprave Jasmin Bajić, podsjetio je da se povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, a 23. srpnja 1990. godine promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. te postao nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte. S putničkim prijevozom počelo se 5. svibnja 1991. godine, kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb - Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb - Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su više od 600 000 letova i prevezli gotovo 40 milijuna putnika.
Ove sezone izravno lete u 38 odredišta, od čega 30 međunarodnih i osam domaćih, a pritom povezuju Hrvatsku s 24 europske države. Flota Croatia Airlinesa sastoji se od 12 zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400.

 U 30 godina postojanja Croatia Airlines izrastao je, u europskim okvirima, u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, a u tom je razdoblju postao članom najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) i Star Alliance, najveći zrakoplovni savez aviokompanija.

Svom dugogodišnjem partneru Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita 30 godina postojanja, a čestitkama su se pridružili i stalni korisnici usluga nacionalne zrakoplovne tvrtke, proslavljeni hrvatski olimpijci: Sandra Perković, Josip Glasnović, Damir Martin, te Martin i Valent Sinković. (hoo/vk)